профили

Антъни Кийдис

Антъни Кийдис

Рождена дата: 01.11.1962
Пол: Мъж

Антъни Кийдис е вокалист на американската алтернативна рок група Ред Хот Чили Пепърс.Антъни Кийдис е роден на 1 ноември 1962 година в градчето Гранд Рапидс, щата Мичиган, в семейството на актьора Джон Кийдис. Дядото на Антъни е с литовски, баба му по бащина линия - с мохикански произход. Индианските корени на Кийдис са вдъхновили текстовете на песни като "True Men Don't Kill Coyotes", "American Ghost Dance", "Apache Rose Peacock", "Fight Like a Brave" и "Johnny, Kick a Hole in the Sky". Кръстник на Антъни е Сони Боно.Родителите на Антъни Кийдис се развеждат, когато той е на 3 години. Живее с майка си до своята 11-та годишнина в Гранд Рапидс, после се премества в Лос Анджелис при баща си. Баща му е човекът, който го "запознава" с хероина. Впоследствие той пробва и други наркотици. В автобиографията си Scar Tissue твърди, че изгубва девствеността си на 12 години с 18-годишната приятелка на баща си. През тийнейджърските си години Антъни слуша предимно изпълнители като Стиви Уондър и Лед Цепелин. Учи в Firfax High School, където на 15 г. среща бъдещите си колеги Майкъл Блазари (Флий), Хилел Словак и Джак Айрънс. В училище той често приема ролята на "защитник на беззащитните", заради което в началото има леки недоразумения с Флий, но впоследствие отношенията им се изглаждат и двамата стават приятели. Кийдис отива да учи в Калифорнийския Университет, но не завършва, до голяма степен заради пристрастеността си към наркотиците.
След като прекъсва следването си, Антъни Кийдис получава предложение от старите си приятели да сформират група. Първото име на групата е Tony Flow and the Miraculous Masters of Mayhem. По това време Словак и Айрънс са в групата What hits?. Впоследствие групата сменя името си с Ред Хот Чили Пепърс (Red Hot Chili Peppers). При записването на първия им студиен албум Словак и Айрънс се отказват от проекта, тъй като имат други творчески ангажименти, и са заменени от други музиканти. Словак се присъединява към Кийдис и Флий за втория, а Айрънс се включва за записа на третия им албум, но напуска след като Словак умира от свръхдоза. Оттогава групата има непостоянен състав, но въпреки това успява за 24 години да издаде девет албума.
Антъни Кийдис винаги е бил фронтмен на групата. Той и Флий са в групата от самото начало. Джон и Флий пишат изцяло музиката за групата, а Антъни допринася с текстове и мелодии. Почти всички текстове на Ред Хот Чили Пепърс са на Кийдис. Неговият стил на писане варира през годините. Първите му текстове са предимно на теми като секс, наркотици и животът в Лос Анджелис. С времето съзряването му и разширяването на неговите интереси в музикален и житейски аспект се отразява на текстовете му, в които се появяват нови теми като духовността, справянето с трудности в живота и загубата на приятели. В текстовете се проявява задълбоченост и социален реализъм.Антъни става вокалист на групата като в началото рапира, а той може да го прави с впечатляваща скорост. След албума "Mother's Milk" песните на Ред Хот придобиват по-мелодичен вид и вече се отнасят повече към рока, а не към хип-хопа. В "Blood Sugar Sex Magik" още се забелязва рапирането на Кийдис, но от този албум той започва да пее и мелодични балади като "Under The Bridge", "Breaking The Girl" & "I Could Have Lied". В доста от песните като бек вокалист се изявява и Джон (който има и авторски албум без групата).В своята автобиография Антъни заявава, че не може да свири на никакъв инструмент.Основни теми в творчеството на Кийдис са любовта и приятелството, тийнейджърското бунтарство и агресия, сексуални фантазии и връзката между секса и музиката, политически и социални коментари (особено въпроси свързани с индианското население в Америка), а също така наркотиците и алкохола, отрицателната страна на славата и Холивуд, бедността, самотата и загубата на близък човек. Много от феновете на Кийдис коментират философските елементи в неговите текстове в онлайн форуми и сайтове като The Teaches of Kiedis

отпечатай новината

Новини

Няма новини, свързани с този профил.

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !