профили

Иван Костов

Иван Костов

Рождена дата: 23.12.1949
Пол: Мъж

Иван Йорданов Костов е роден на 23 декември 1949 в София.
През 1974 г. се дипломира във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ (днес УНСС) по политикономия, а през 1981 — в Софийския университет „Климент Охридски“, специалност „Математическо моделиране на икономическите процеси“. Защитава във ВИИ през 1983 дисертация на тема „Икономически растеж, структура и фактори в производствената сфера“ за научна степен кандидат на икономическите науки (сега: доктор по икономика).
Преди научната си кариера работи (1974) като началник на плановия отдел в ДСО „Вторични суровини“.
Асистент във ВИИ (днес Университет за национално и световно стопанство) в периода 1974–1982 г. Във Висшия машинно-електротехнически институт „Владимир Ленин“ (преименуван през 1995 на Технически университет - София) постъпва през 1979 г. като старши асистент в Катедра „Политическа икономия“ на Центъра по идеологически дисциплини. Става главен асистент (1981) и доцент (1992) в Катедра „Теория на пазарното стопанство“ на Стопанския факултет.
Във връзка с назначаването му за старши асистент за Костов са писани доноси, в които е обвинен, че отхвърля икономическите схващания на Тодор Живков. В проверката на доносите, извършена от ръководителя на катедрата проф. Алексиев, се казва: „Иван Й. Костов е политикономист с твърде солидна подготовка и широки интереси. Той познава много добре произведенията на класиците на марксизма-ленинизма и е убеден марксист и защитник на нашата социалистическа система“.
Основни области на научна и преподавателска дейност: политическа икономия, факторен и клъстърен анализ в икономическите изследвания, сравнителни изследвания на икономическото развитие, динамични модели в икономиката. Автор на научни публикации и монографии. До 1989 работи като научен консултант на НИИ по прогнозиране на социално-икономическото развитие на България. Участва в разработването на прогнози за развитието на Националния стопански комплекс за нуждите на Държавната планова комисия и Министерския съвет. На проведените парламентарни избори в България през юни 2001 ОДС получава около 18% от гласовете. Победител е създаденото 2 месеца по-рано Национално движение Симеон Втори (НДСВ). Иван Костов подава оставка като председател на СДС.
След загубата на изборите, Костов в продължение на около 2 години се въздържа от медийни изяви и не се изказва от парламентарната трибуна. Най-често тиражираното обяснение за поведението му през периода е, че той е обиден на българските избиратели, задето не са подкрепили ОДС. През 2003 г. в интервю за bTV Костов отрича това и обяснява мълчанието си с умора от 4-годишното управление. Единственото си публично изказване в този период Костов прави на ХIII Национална конференция на СДС. В него той заявява, че няма да променя позициите си спрямо моментните настроения на избирателите и нарича българите „народ в кавички“.
През 2004 г. Иван Костов напуска СДС поради несъгласие с новото ръководство, начело с Надежда Михайлова и оглавява новосъздадената партия Демократи за силна България (ДСБ). Оценките за времето на неговото управление се базират на крайностите. Той или е сатанизиран, или е възвеличаван като "новия Стефан Стамболов". Независимо от съмненията за някои скандални сделки ("Нефтохим", БГА "Балкан"), безспорен факт е икономическото стабилизиране на България през периода 1997-2001г. и необратимото ориентиране на страната към Европейския съюз и европейската ценностна система.

отпечатай новината

Новини

Костов гледа заврян зет

Иван Костов споделя 3-етажния си палат в столичния...

Иван Костов натиска 44-годишната си щерка за брак! Иде ли съпруг №2?

Иван Костов е разтревожен за личния живот на голямата си...

Василев броил по 30 бона на дъщерята на Костов

Бившият премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов изплува...

Славчо Христов се уединил в Женева

Банкерът на Иван Костов - Славчо Христов, е потънал в...

Костов води Елена на йога след взлома

Иван Костов ще води съпругата си на йога. Причината е,...

Новият премиер и финансистът му – хора на Костов

"Гласуваш за Бойко – получаваш Костов"...

Патриархът и търговски банкер №1 са съученици на Костов

От седмица България има своя НОВ патриарх. Когато е...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !