профили

Симеон Сакскобургготски

Симеон Сакскобургготски

Рождена дата: 16.06.1937
Пол: Мъж

Симеон Борисов Сакскобургготски, още известен като Цар Симеон Втори, е роден на 16 юни 1937. Роден е като Симеон Търновски, син на цар Борис III Български и на царица Йоанна Савойска. Със смъртта на цар Борис III престолонаследникът става Симеон II, Цар на България; Тази титла носи от 1943 до 1946 г. Изгонен от страната със семейството си от комунистическото правителство на 16 септември 1946 г., за пръв път се завръща на 25 май 1996 г. След завръщането си в България и политическия ѝ живот, е познат като Симеон Сакскобургготски. От 24 юли 2001 г. до 17 август 2005 г. Симеон Сакскобургготски е 62-рият министър-председател на България начело на 85-тото правителство на страната. След спечелването на парламентарните избори става лидер на партията Национално движение Симеон Втори (НДСВ).
След напускането на страната, Симеон II идва за първи път в България през 1996 г. след преодолени трудности, свързани с искането да му бъде издаден български паспорт и ЕГН. Българите приветстват неговото завръщане. Тогавашният премиер Жан Виденов отказва да се срещне с него. За втори път Симеон идва в България с кораб по Дунава в рамките на международна религиозно-екологична конференция през 1999 г.


Завръща се в страната през 2001 г. Сформираната от него партия Национално движение Симеон Втори (НДСВ) печели парламентарните избори в коалиция с две малки партии (тъй като не успява да получи съдебна регистрация като партия). Симеон Сакскобургготски оглавява правителството в коалиция с ДПС, включващо и отделни представители на БСП (без официалната парламентарна подкрепа на социалистите). През 2005 той прави промени в кабинета си, включвайки в него представители на партия "Новото време" (създадена от депутати от дискусионен клуб в рамките на парламентарната група на НДСВ).
На парламентарните избори през юни 2005 г. НДСВ остава втора политическа сила. БСП спечелва 31% от гласовете, опитва се да игнорира изборния резултат и да състави правителство без втората политическа сила, а само с турската етническа партия ДПС. След зрелищен провал в Парламента, БСП съставя коалиционно правителство с НДСВ и ДПС. Симеон II получава церемониалния пост председател на коалиционния съвет. На първите избори за български представители в Европейския парламент през май 2007 г. НДСВ успява да спечели само едно място за евродепутат, след ГЕРБ - 5, БСП - 5, ДПС - 4 и Атака - 3.
Симеон II, британската кралица Елизабет II и белгийският крал Алберт II принадлежат към рода Ветин.
Симеон II е Рицар на Златнотo Руно.


Симеон Сакскобургготски е женен за испанската благородничка доня Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела. Има четирима сина (Кардам, Кирил, Кубрат и Константин -  Асен) и една дъщеря (Калина). В момента Симеон Сакскобургготски и останалите членове на царската фамилия са отново собственици на част от недвижимите имоти, които са притежавали до 1946 година, изчислявани от някои на стойност около 160 млн. евро. (вкл. 2100 хектара гора в района на зимния курорт Боровец). Между тези имоти са резиденция "Врана" и ловна хижа "Царска Бистрица".

отпечатай новината

Новини

Царят си купува евтини самолетни билети

Симеон Сакскобургготски не парадира с лукс и богатство и...

Катастрофата на Кардам – голямата мъка на Симеон

Последните няколко години са изключително тежки за...

Диабет мъчи Симеон Сакскобургготски

Диабет вгорчава живота на бившия премиер Симеон...

Ще вземат ли 113 милиона от Царя?

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок...

Симеон на обяд при Елизабет II

Българският цар Симеон Сакскобургготски, съпругата му...

Симеон Втори чака 12-то внуче

Симеон Сакскобургготски ще стане дядо за 12-и път. Той...

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !