профили

Камелия Тодорова

Камелия Тодорова

Рождена дата: 21.01.1954
Пол: Жена

Камелия Тодорова е родена на 21 януари 1954 г. в София. Завършва Техникум по вътрешна архитектура. От 1975 г. учи пеене в “Естрадния отдел” на Българска музикална академия при Ирина Чмихова. Повлияна от пианистите Сашо Мирев и Марио Станчев, тя се насочва към джаза. Веднага след дебюта си като джазпевица на Втория джаз фестивал в зала Универсиада (1978 г.), Камелия Тодорова започва да бъде считана за най-добрата българска изпълнителка в този жанр.
През 1979 година Камелия Тодорова се явява на конкурса за млади джазпевци в Люблин (Полша) и печели II награда, както и специалната награда на името на Дюк Елингтън. Същата година участва на фестивалите в Индия "Джаз ятра", където се представя с ритмичната секция на Стен Гец и "Джаз джембъри" във Варшава.
В началото на 80-те Камелия Тодорова включва в репертоара си и попмузика, оттогава са големите й хитове “Стая на релси”, “Прошепнати мечти”, “Не ме гледай така, момче”.
Печели Голямата награда на “Златният Орфей” за изпълнители (1980г.), Голямата награда на “Шлагерфестивал” (Дрезден, 1982г.), поканена е на концерти в Малта и в шоупрограми на Фридрихщадпалас  в Берлин.
Успоредно с музикалната си кариера, Камелия Тодорова успешно се развива и като актриса – “Прилив на нежност”, “Бон шанс, инспекторе” и “Търновската царица”.
През 1983 г. Камелия Тодорова емигрира в Западна Германия, където променя музикалния си стил и под знака на "Върджин" издава два успешни сингъла - Bursting at the Seams/85 и Chain of Fools/86, които намират място в Топ 80" и "Топ 40". Продуцент на първия е Roger Taylor (Queen), а Phil Colins я представя като перспективна звезда в радиопредаване на Би Би Си.
През 1990 г. Камелия Тодорова се завръща в България и издава албумa “2 Souls in 1”. Продължава с джаз и попмузиката, като издава компактдиска “Настроение”, който включва най-популярните й хитове.
През 1998 и 1999 г. участва в концертите, посветени на 100-годишнината от рождението на Джордж Гершуин и Дюк Елингтън. Камелия Тодорова е редовен гост на софийския джаз фестивал “Мюзик джем” и джаз фестивала в Банско.
В началото на 2000 г. реализира с театрална трупа “4xС” и продуцентска къща “Едита” спектакъла “Сбъднат грях”, където като певици дебютират дъщерите й, близначките Мириам и Рахел.
Отскоро името на Камелия Тодорова отново започна да се появява в медийното пространство. То е свързано с участието й в риалити шоуто “Пей с мен”.

отпечатай новината

Новини

Рейчъл Роу дари Камелия Тодорова с внучка

Рейчъл Роу – една от дъщерите на Камелия Тодорова,...

Камелия Тодорова: Никой повече не пожела да ме снима в филм

„Гледах филма Тъновската царица и си задавам...

Камелия в Лондон

Анджелина Джоли си прави лятна разходка в Париж. Камелия...

Камелия, Милица и Рут с общ концерт

Три джаз грации гостуват през март в Sofia Live Club със...

КАМЕЛИЯ ТОДОРОВА представя Красив спомен

Джаз примата на българската музикална сцена ще представи...

Камелия Терзийска стана Бизнесдама на годината

Министър Лиляна Павлова бе личен гост на организатора на...

Няма коментари към този профил !