профили

Камелия Тодорова

Камелия Тодорова

Рождена дата: 21.01.1954
Пол: Жена

Камелия Тодорова е родена на 21 януари 1954 г. в София. Завършва Техникум по вътрешна архитектура. От 1975 г. учи пеене в “Естрадния отдел” на Българска музикална академия при Ирина Чмихова. Повлияна от пианистите Сашо Мирев и Марио Станчев, тя се насочва към джаза. Веднага след дебюта си като джазпевица на Втория джаз фестивал в зала Универсиада (1978 г.), Камелия Тодорова започва да бъде считана за най-добрата българска изпълнителка в този жанр.
През 1979 година Камелия Тодорова се явява на конкурса за млади джазпевци в Люблин (Полша) и печели II награда, както и специалната награда на името на Дюк Елингтън. Същата година участва на фестивалите в Индия "Джаз ятра", където се представя с ритмичната секция на Стен Гец и "Джаз джембъри" във Варшава.
В началото на 80-те Камелия Тодорова включва в репертоара си и попмузика, оттогава са големите й хитове “Стая на релси”, “Прошепнати мечти”, “Не ме гледай така, момче”.
Печели Голямата награда на “Златният Орфей” за изпълнители (1980г.), Голямата награда на “Шлагерфестивал” (Дрезден, 1982г.), поканена е на концерти в Малта и в шоупрограми на Фридрихщадпалас  в Берлин.
Успоредно с музикалната си кариера, Камелия Тодорова успешно се развива и като актриса – “Прилив на нежност”, “Бон шанс, инспекторе” и “Търновската царица”.
През 1983 г. Камелия Тодорова емигрира в Западна Германия, където променя музикалния си стил и под знака на "Върджин" издава два успешни сингъла - Bursting at the Seams/85 и Chain of Fools/86, които намират място в Топ 80" и "Топ 40". Продуцент на първия е Roger Taylor (Queen), а Phil Colins я представя като перспективна звезда в радиопредаване на Би Би Си.
През 1990 г. Камелия Тодорова се завръща в България и издава албумa “2 Souls in 1”. Продължава с джаз и попмузиката, като издава компактдиска “Настроение”, който включва най-популярните й хитове.
През 1998 и 1999 г. участва в концертите, посветени на 100-годишнината от рождението на Джордж Гершуин и Дюк Елингтън. Камелия Тодорова е редовен гост на софийския джаз фестивал “Мюзик джем” и джаз фестивала в Банско.
В началото на 2000 г. реализира с театрална трупа “4xС” и продуцентска къща “Едита” спектакъла “Сбъднат грях”, където като певици дебютират дъщерите й, близначките Мириам и Рахел.
Отскоро името на Камелия Тодорова отново започна да се появява в медийното пространство. То е свързано с участието й в риалити шоуто “Пей с мен”.

отпечатай новината

Новини

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова на 12.12 в Топлоцентралата

Гранд дамата на поп- и джазмузиката в България Камелия...

Не съм виждал очи като твоите: Фреди за Камелия

Преди години в Англия големият Фреди Меркюри прави...

На 11 години разбрах, че съм осиновена: Камелия Тодорова

Певицата Камелия Тодорова сподели в интервю за...

Камелия Тодорова посвети песен на Лорина Камбурова

Албумът Лорина ще има премиера на 27 май в столичен клуб....

Няма коментари към този профил !