профили

Йордан Йовчев

Йордан Йовчев

Рождена дата: 24.02.1973
Пол: Мъж

Йордан Йовчев е роден на 24 февруари 1973 година в Пловдив. Той е най-успешният български спортен гимнастик. В кариерата си до момента има четири медала от олимпийски игри – един сребърен и три бронзови. Два пъти е двоен световен шампион – на земя и халки (2001, 2003) и два пъти се класира втори (2002).
На предстоящата олимпиада в Пекин Данчо ще направи уникален рекорд. Той е единственият гимнастик на планетата, който ще участва на най-големия спортен форум за пети път. Пловдивчанинът има шанс да спечели отличието, което му липса и което на игрите в Атина му бе отнето незаслужено – златния медал. В гръцката столица през 2004 година той бе с класи над представителя на домакините Димостенис Тамбакос, но съдиите не посмяха да му дадат заслужената награда.
Първите си крачки в спортната гимнастика Данчо прави, когато е на седем години. Негов треньор е Живко Добрев. След олимпиадата в Атланта през 1996 година се премества да живее в САЩ. На няколко пъти обявява, че няма никакво намерение да се връща в България. Той обаче не се съгласява да се състезава за Щатите, въпреки че такива предложения са му отправяни неведнъж. През 2007 година Йовчев променя намерението си и се установява в Пловдив. Помага на Краси Дунев, който неотдавна отвори център по спортна гимнастика. Данчо се занимава с оборудването и с тренировките на децата. Джобният Херкулес е женен за Боряна, двамата имат шестгодишен син – Джордан.
Освен медали българинът е печелил и редица други награди – спортист на България за 2001 година, спортист на Балканите за 2003 година, мъж на годината за 2004 година.

отпечатай новината

Новини

Йордан Йовчев – един велик шампион на 50

Йордан Йовчев – една от легендите на световната...

Йордан Йовчев напусна Фермата

Участието на олимпийския медалист Йордан Йовчев в...

Йордан Йовчев с първа важна задача във Фермата

Голямата звезда в новия сезон на Фермата – Йордан...

Йордан Йовчев става вдъхновителя и обединителя на Фермата

В истински екстаз изпаднаха тазгодишните участници във...

Йордан Йовчев прекрачва прага на Фермата с първа мисия

Извънреден дуел очаква участниците във Фермата 4 в...

Йордан Йовчев и Андреа влизат в Столичаните

Гимнастикът-легенда Йордан Йовчев влиза в Столичани в...

Няма коментари към този профил !