профили

Йордан Йовчев

Йордан Йовчев

Рождена дата: 24.02.1973
Пол: Мъж

Йордан Йовчев е роден на 24 февруари 1973 година в Пловдив. Той е най-успешният български спортен гимнастик. В кариерата си до момента има четири медала от олимпийски игри – един сребърен и три бронзови. Два пъти е двоен световен шампион – на земя и халки (2001, 2003) и два пъти се класира втори (2002).
На предстоящата олимпиада в Пекин Данчо ще направи уникален рекорд. Той е единственият гимнастик на планетата, който ще участва на най-големия спортен форум за пети път. Пловдивчанинът има шанс да спечели отличието, което му липса и което на игрите в Атина му бе отнето незаслужено – златния медал. В гръцката столица през 2004 година той бе с класи над представителя на домакините Димостенис Тамбакос, но съдиите не посмяха да му дадат заслужената награда.
Първите си крачки в спортната гимнастика Данчо прави, когато е на седем години. Негов треньор е Живко Добрев. След олимпиадата в Атланта през 1996 година се премества да живее в САЩ. На няколко пъти обявява, че няма никакво намерение да се връща в България. Той обаче не се съгласява да се състезава за Щатите, въпреки че такива предложения са му отправяни неведнъж. През 2007 година Йовчев променя намерението си и се установява в Пловдив. Помага на Краси Дунев, който неотдавна отвори център по спортна гимнастика. Данчо се занимава с оборудването и с тренировките на децата. Джобният Херкулес е женен за Боряна, двамата имат шестгодишен син – Джордан.
Освен медали българинът е печелил и редица други награди – спортист на България за 2001 година, спортист на Балканите за 2003 година, мъж на годината за 2004 година.

отпечатай новината

Новини

Йордан Йовчев напусна Фермата

Участието на олимпийския медалист Йордан Йовчев в...

Йордан Йовчев с първа важна задача във Фермата

Голямата звезда в новия сезон на Фермата – Йордан...

Йордан Йовчев става вдъхновителя и обединителя на Фермата

В истински екстаз изпаднаха тазгодишните участници във...

Йордан Йовчев прекрачва прага на Фермата с първа мисия

Извънреден дуел очаква участниците във Фермата 4 в...

Йордан Йовчев и Андреа влизат в Столичаните

Гимнастикът-легенда Йордан Йовчев влиза в Столичани в...

Йордан Йовчев в дуел с Павел и Венци Венц

Легендата на българската спортна гимнастика Йордан Йовчев...

Няма коментари към този профил !