профили

Денис Лиъри

Денис Лиъри

Пол: Мъж

Той е на 50 години. Хъсът му обаче е като на 20-годишен младеж. В това се убеждават зрителите, следили изявите му в сериала Спаси ме, излъчващ се по Нова телевизия. Той е Денис Лиъри.
В хитовия филм по Нова се превъплъщава в ролята на Томи Гавин – пожарникар, който работи неуморно и е спасил не един или два живота. Лиъри е водещото име в актьорския състав и в крими-сериала Изнервени ченгета, който тръгна по AXN.
Освен главен герой, Денис е и сценарист на Спаси ме. Номиниран е за награда Еми.
Актьорът е израснал в Бостън в семейството на емигранти от Ирландия. Завършва местния колеж, междувременно се изявява като комик в театъра. Оттогава комедията е неизменна част от живота му. По-късно дори открива комедийно студио.
По ирония на съдбата звездата му изгрява в Англия. От 1990 година до 1992 г. участва в тв комедията London Underground. Освен това е сценарист на шоуто No Cure For Cancer.
Именно тази продукция, която след време е излъчвана и по МТV, дава тласък на кариерата му. И служи като трамплин към дебютната му, макар и доста закъсняла роля в киното през 1992 година в Strictly Business. Четири години по-късно си партнира със Сандра Бълок в Two If By Sea. Озвучава герои в компютърни анимации, сред които Ледена епоха.
След атентатите в Ню Йорк и Вашингтон на 11 септември 2001 година, Денис създава фондация в помощ на пожарникарите. Вероятно продължение на нейната дейност е и сериалът Спаси ме, който е може би най-мъжкарският на тв екрана от години.
Симпатягата е щастливо женен. Въпреки ежедневните му контакти с красавици, бракът му просъществува вече 19 години. През 1989 година той се врича във вярност на Ан Лембек. Тя е филмов сценарист. Запознават се в колежа, където той е неин помощник в уроците по английски език. В момента живеят в Ню Йорк заедно с децата си. Денис и Ан имат син на 18 години (Джон) и дъщеря на 16 (Девин).
Хобито на актьора е хокеят. Обожава да гледа мачове, а когато има време, сам практикува любимия си спорт. Притежава собствена пързалка. Любимият му отбор е Boston Bruins.
Големият му порок е тютюнопушенето. Признава, че няма сила, която може да го откаже от вредния навик.

отпечатай новината

Новини

Няма новини, свързани с този профил.

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !