Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Влюбеният Моцарт оглася с трели Правец

отпечатай новината

04.07.2017 16:27 | Видян 1026 пъти

Влюбеният Моцарт оглася с трели Правец

Международният музикален фестивал „Моцартови празници“ ще представи от 12 до 16 юли в Правец атрактивни концерти и спектакли с най-доброто от света на операта, оперетата, танца. 13-ото издание на проявата ще се открие официално с впечатляващ симфоничен концерт на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт.

Софийската филхармония със солист виртуозният австрийски цигулар Волфганг Давид ще изпълни творби на Моцарт, Брамс, Веселин Стоянов, а на финала ще прозвучи величествената „Ода на радостта“ из Девета симфония на Бетовен с участието на оперните звезди Цветелина Василева, Мариана Пенчева, Камен Чанев и Деян Вачков, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с хормайстор Славил Димитров. На диригентския пулт ще застане Найден Тодоров. Концертът се посвещава на 10-ата годишнина от присъединяването на България към ЕС.

Вторият фестивален ден включва музикално-театрален спектакъл, посветен на 450 години от рождението на родоначалника на оперното изкуство Клаудио Монтеверди. Участват Андреана Николова (мецосопран) и Божена Иванова (пиано), актьорите Силвия Лулчева и Мариус Донкин, примабалерината Веса Тонова и солистът на Националния балет Емил Йорданов. Режисьор е Христо Симеонов. По-късно ще оживее за първи път оперно-кукленият спектакъл „Влюбеният Моцарт или Дон Жуан кукловодът“, копродукция на фестивала, Държавна опера – Варна и кукления театър в морската столица. Режисьор е Боян Иванов, диригент - Стефан Бояджиев.

На 14 юли зрителите ще се докоснат до красотата на музиката и поезията на романтиците Франц Шуберт и Хайнрих Хайне. Отново музика, театър и танц ще си поделят пространството. Участват сопраното Гиргина Гиргинова и баритона Иво Йорданов, трио „Арденца“, Божена Иванова, солисти на балета на Държавна опера - Стара Загора, с водещ Тони Минасян. Хореографията е на Силвия Томова. По-късно ще има концерт с любими арии, дуети, хорове от оперетната класика и мюзикъла с именити изпълнители като Цветелина Василева, Габриела Георгиева, Йоана Железчева, Симона Кодева, Иван Момиров и др. Специален гост ще е „принцесата на акордеона“ Ксения Сидорова от Латвия.

На 15 юли преди обяд ще гостува балетът на Държавна опера - Стара Загора със своя танцов спектакъл за деца и възрастни „Пепеляшка”. След обяд ще бъде концертът „Познатият и непознат Доницети“ с участието на талантливите оперни изпълнители Мила Михова, Нона Кръстникова, Добрина Икономова, Атанас Младенов, Емил Павлов, Веселин Михайлов, Ивайло Йовчев. От 20.30 часа на сцената на езерото за първи път ще стъпи балетът на Косово със своите впечатляващи продукции „Жулиета без Ромео“ по хореография на Дарел Тулон и атрактивния етно танцов спектакъл „Сватба“.

Фестивалът ще бъде закрит с грандиозния спектакъл на операта „Кармен“ от Жорж Бизе с участието на сръбската оперна звезда Саня Анастасия, италианския топ тенор Дарио ди Виетри, Венцеслав Анастасов, Евгения Ралчева, солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера - Стара Загора. Диригент е Давид Крешенци от Италия, режисьор Огнян Драганов. Пищната продукция ще бъде представена на площада пред общината.

Изложба със снимки „Дванадесет години фестивален живот” на фотографа Виктор Викторов ще краси през целия период на фестива фоайетата на хотел Риу Правец Ризорт.

Източник и снимка: Monitor.bg

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !