Българското село - вече в неделя от...

От 31 март „Българското село“ ще се излъчва всяка неделя...

ЗаПлетени истории: Завръщането на...

Плетените дрехи са хит в световните трендове, хем за...

Искат да разстрелят Данчето Христова заради Фидел?

отпечатай новината

18.11.2008 11:15 | Видян 6133 пъти | Гласували 1

Искат да разстрелят Данчето Христова заради Фидел?

Една от примите на българската популярна култура Йорданка Христова ще зарадва почитателите си от няколко поколения с необичаен концерт. На 21 ноември в НДК тя ще поднесе букет от песни в стил латино, но преди това публиката ще стане свидетел на премиерата на филм с нейно участие, заснет в Куба.

С 30-минутен откъс от лентата “Кубинско болеро за Йорданка” на “Мирамар филм” ще бъде закрито поредното издание на Киномания.

Данчето е специално поканена от продуцентите на предназначения за голям екран филм, за да се срещне пред камерата с най-изтъкнатите кубински музиканти и да разкаже за произхода на традиционните стилове болеро и сон (салса). Една от събеседниците й е легендарната Омара Портуондо, обиколила света като звезда на “Буена Виста Сошъл Клъб” (Buena vista social club), а всъщност с Данчето са приятелки от “Златният Орфей” и от турнетата на българката в Куба. Срещите са осъществени именно “по приятелска линия”, тъй като много от участниците – като носителят на 5 “Грами”-та Чучо Валдес, или пък световноизвестната Портуондо, са недосегаеми заради строгите си договори с импресарии и продуценти.

Представяйки музикалния филм, Йорданка Христова подчинява и концерта си на темпераментните латино-ритми.

“Вече съм правила два големи ретроспективни концерта с моите най-популярни български песни. За хората, които искат да ги видят и чуят, подготвям издаването им на DVD, но сега реших концертът да е малко по-различен. И тъй като очаквам някои от публиката да поискат да ме застрелят, ако не изпея все пак нещо българско, предвидила съм няколко изненади – големи български хитове, изпети в оригинал не от мен, но любими мои и на публиката”, споделя Йорданка Христова в навечерието на големия си спектакъл. Тя ще представи и най-новия си хит – песента “Халосия”, подарен й от композитора Кирил Икономов. Приятели се шегуват с певицата, че със своя темперамент самата тя е халосия в живота. Данчето живее забързано, защото пътува много и навсякъде в страната и по света има приятели, при които може да замръкне, вместо да се скрие като недостъпна звезда по хотели.

С шоуто певицата отбелязва 45 години от стъпването си на сцената и 40 от първото си турне в Куба, където е най-популярната певица от соцлагера до днес и една от вечните любимки. На нейното име на Острова са кръстени десетки Йорданки. При многобройните си турнета българката се е запознала с няколко от кръщелниците си, но смята един ден да им устрои празнична среща, ако бъде подпомогната от властите. С концерта си в София, който ще мине под мотото “Животът е Кубав” (буквата “к” присъства съвсем тенденциозно) любимата певица на Фидел Кастро ще отбележи и своята 65-годишнина. “Сборът от юбилеите ме е 150”, смее се с годините Данчето, която никога не е крила възрастта си.

Христова ще пее 100-процента на живо, съпровождана от “Акага”, ще има и двама специални гости от Куба. Както може да се очаква, кубинското посолство ще има запазено място в ложите, където са поканени и първите български мъже.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !