Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Пари мач спечели дело срещу принца на Монако

отпечатай новината

12.06.2014 18:00 | Видян 1578 пъти

Пари мач спечели дело срещу принца на Монако

Разкритието на сп. "Пари мач" от 2005 г., че принцът на Монако Албер II има тайно родено дете, е от обществен интерес и не е трябвало да бъде санкционирано от френското правосъдие. Това постанови в четвъртък Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщава "Ройтерс".

Според европейските магистрати осъдителната присъда за посегателство към личния живот, произнесена през юни 2005 г. срещу  "Пари мач" и фирмата издател на списанието "Ашет Филипачи", представлява нарушение на правото на свободно изразяване.
През май 2005 г. списанието съобщи, че Албер II има незаконороден син. По онова време принцът се готвеше да наследи на престола баща си, покойния принц Рение, начело на княжеството. Албер заведе дело срещу "Пари мач", без да опровергава обаче изнесената в него информация, след което призна официално детето, родено две години по-рано от връзката му с бивша стюардеса от Того.

Въпреки че според Конституцията на княжество Монако това дете не може да има претенции към престола, съдът в Страсбург определи, "че е имало обществен интерес да се знае за (неговото) съществуване и да може да се обсъждат евентуалните последствия от това върху политическия живот на Княжество Монако".
Магистритатите изтъкват също, че бившата стюардеса сама е предоставила снимки и информация на френското списание, "за да привлече вниманието на публиката към положението на това дете".
Издателство "Ашет" и "Пари мач" бяха осъдени през 2005 г. от френското правосъдие да платат 50 хил. евро на Албер II за нанесени щети , а присъдата трябваше да бъде публикувана на корицата на списанието.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !