От Кен до Барби: Родриго, който стана...

Родриго, сега известна като Джесика Алвес, е претърпяла...

Ето кои грабнаха статуетките на...

За поредна година на Световния ден на театъра – 27 март,...

Pink Martini подаряват музикална рецепта за щастие на българските си почитатели

отпечатай новината

28.08.2013 10:30 | Видян 1688 пъти

Pink Martini подаряват музикална рецепта за щастие на българските си почитатели

На 16 октомври за първи път в България ще гостува една от най-свежите и интересни американски формации в последните две десетилетия. Само 3 седмици след световната премиера на новия си албум Get Happy, Pink Martini идват в София по покана на EventEase, за да го представят и у нас. Точно в 20:00 часа на 16 октомври музикантите ще се качат на сцената в зала 1 на НДК за първата си среща с българската публика.

За концерта у нас пристига мини оркестър от 18 музиканти, начело с основателя на групата Томас Лодърдейл. Бляскавият спектакъл на Pink Martini ще е истинска наслада за сетивата и душата, с много настроение, безгрижност и музика, която ще пренесе феновете във времето на пищните костюми от първата половина на 20 век и ще ги разходи из различни точки на света. Емоционалният заряд на техните изпълнения ще бъде допълнен от романтиката на 30-те, сладката носталгия по една отминала епоха и универсалното им послание, което докосва всички присъстващи. Песните на Pink Martini ще развълнуват публиката, ще я накарат да танцува и да се усмихва.

Събитието в София е част от световното им турне, посветено на Get Happy . Вече почти 20 години Pink Martini създават жизнеутвърждаваща, комуникативна, позитивна музика, която до момента е вдигала на крака меломаните във всички континенти. Цветната формация впечатлява и вдъхновява феновете, медиите и критиците с изпълненията си, които представляват симпатичен микс - от класически елементи, джаз и лаундж до поп и латино ритми.

Едва ли има някой, който да не е чувал хита “Sympathique”,който за броени часове превръща Pink Martini в сензация през 1997 година. Заразителният припев, заявявящ “Не искам да работя!” (Je ne veux pas travailler!) до ден днешен е неофициален химн на мнозина стачкуващи французи.

Историята на групата започва почти като анекдот три години по-рано в Портланд, където изгряващият политик и бъдещ кандидат за кмет Томас Лодърдейл посещава активно партийни срещи за набиране на средства... и ден след ден в главата му се набива блудкавата, шумна и неприветлива музика, която някой избира за саундтрак на подобни събития. Както подобава на всеки политик с желание да работи в полза на обществото, Лодърдейл решава да промени завинаги музиката, която се слуша на публични събирания, като основава “малкия оркестър”, както сам нарича Pink Martini.

Година по-късно Лодърдейл привлича към проекта певицата Чайна Форбс, с която са състуденти от Харвард, а първата им обща песен е именно “Sympathique”. Следва албум със същото име, издаден през 1997 и спечелил на Pink Martini международно признание и внимание към групата.

След дебютния си албум Pink Martini правят турне с десетки самостоятелни концерти. Не закъснява и симфоничният проект, в който до ден днешен групата е свирила с над 50 оркестъра по целия свят.

Музиката им е използвана в много филми и сериали, сред които “Семейство Сопрано”, “Западното крило”, “Г-н и г-жа Смит” и др. Албумите “Sympathique” (1997), “Hang On Little Tomato” (2004), “Hey Eugene!” (2007), “Splendor In The Grass” (2009) и “Joy To The World” (2010), както и излезлите през 2011 година “A Retrospective” и “1969”, продават над 2,5 милиона копия по света.

Японският албум на Pink Martini “1969”, записан съвместно с известната певица Саори Юки е първият албум с участието на японски изпълнител, който влиза в американската класация за албуми от 1963 година насам.

Pink Martini са от групите, които си струва да се гледат на живо. За най-нетърпеливите им почитатели в България организаторите от EventEase вече пуснаха в продажба билетите за концерта на 16 октомври на специални промо цени от 25 до 80лв.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !