Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Георги Господинов задмина Дан Браун

отпечатай новината

26.08.2013 13:20 | Видян 2730 пъти

Георги Господинов задмина Дан Браун

Българинът Георги Господинов удари в земята колегата си писател Дан Браун, пише в. "Стандарт".

Скок в търсенето и продажбите на наши автори отчитат това лято от книжарниците в София и страната.

"Хората предпочитат да четат на плажа истории, разказани от българи", категорични са търговците. Нашенските писатели вече се съревновават със световните бестселъри, като "Ад" на Дан Браун, която бързо стана най-продаваната книга в Щатите и Великобритания.

"И всичко стана луна" на Георги Господинов обаче изпревари шедьовъра на американския си колега, изненадвайки приятно собствениците на книжарници.

"Истории за любов и край, с предчувствие за чудо", резюмират накратко произведението на Господинов литературните критици. 19-те разказа, събрани в книгата, отговарят на въпроса "Какво означава да закъснееш за среща, уговорена преди 40 години?".

Томчето е и два пъти по-евтино от поредната история за харвардския професор по религиозна символика Робърт Лангдън в поредицата на Браун.

Сред топ 10 по продажби е сборникът на Мирослав Пенков "На изток от запада". Нашенците масово четат през ваканцията си и томовете на Алек Попов, Стефан Цанев и Георги Данаилов. Сред търсените автори са още Калин Терзийски и Велизар Енчев. "Мастиленият лабиринт" на Людмила Филипова пък е тотален хит в Кърджали. Летовниците изкупуват и любовния роман на Георги Господинов "Физика на тъгата" и "18% сиво" на Захари Карабашлиев.

В горещините под чадъра на плажа вървят много и криминалетата на покойния Георги Стоев, които разказват за миналото на бившите силови групировки.

Сънародници, избрали да живеят в странство, също изкупуват най-новите български книги, когато се върнат за кратко в България, разказват от столична книжарница.

От там отчитат и тенденция за покачване на продажбите на съвременната литература като цяло. Класиките вече постепенно отстъпват позиции и биват купувани единствено за подаръци и по-рядко за допълване на колекцията.

Младите са запалени по фентъзи романи, като хит номер едно е "Игра на тронове", който също така бе екранизиран. Жените традиционно се ориентират и към любовните книги, както и наситените с екшън криминални романи.

Еротичната "Петдесет нюанса сиво" все още е една от най-продаваните книги, като към нея вече посягат и по-възрастни жени. Покрай нея почитателите на жанра са изнамерили и по-стари заглавия, които биват преиздавани.

Всяка нова книга на турската писателка Елиф Шафак също предизвиква голям читателски интерес, като бройките бързо свършват. Въпреки че често клиентите си купуват повече от едно четиво преди ваканция, търговците са категорични, че продажбите падат.

Оборотът пък е главно благодарение на по-леките художествени романи.

Резултатна се оказва и рекламата. "Отиде ли някой автор в сутрешен блок по телевизията, или пише за него във вестника, веднага се разбира и продажбите скачат за няколко дни", обясняват книжари. Често на входа на книжарницата се появяват и хора, които не знаят какво търсят. "Препоръчайте ми нещо, което е модерно сега", молят те продавачите зад щандовете.

Снимка: fakti.bg

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !