Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Стоян Янкулов омагьоса канадската публика с българските неравноделни ритми

отпечатай новината

09.05.2011 17:20 | Видян 3418 пъти

Стоян Янкулов омагьоса канадската публика с българските неравноделни ритми

Българите в Торонто не можаха дълго да заспят след концерта-експлозия на джаз триото Александър Владигеров, Константин Владигеров и Стоян Янкулов, което бе и кулминационното събитие на таз годишния Фестивал на Българските Изкуства в Торонто. Невероятно изтънчен джаз, смесен с български фолклор и допълнително обогатен от невероятно артистичните и със страхотно чувство за хумор братя Владигерови, накара българите да се чувстват горди дори на хиляди километри далеч от родината.

Поредицата магически нощи, които обхванаха почти всички жанрове на българското изкуство, надхвърли очакванията на зрителите, сред които се наблюдаваше и доста канадска аудитория. Специалният гост на фестивала, барабанистът Стоян Янкулов - Стунджи проведе и два семинара по барабани пред канадска публика от барабанисти и ги омагьоса с българските неравноделни ритми, както и взе участие в редовните игранки на местния фолклорен танцов състав и заби купища рок парчета заедно с вокалиста на група Фактор, Оги Цолов и Пърси Траянов (клавишни). Стоян е и вдъхновението на художника Васил Попвасилев, който сътвори логото на фестивала – момче с тъпан в ръка.

Фестивалът се проведе от 25-ти Април до 1-ри Май и бе открит с изключително заинтригуващ музикален портрет на композитора Панчо Владигеров, представен от внуците му Екатерина, Александър и Константин Владигерови. Същата вечер, по време на официалния коктейл, публиката можа да види доста качествени произведения на български художници живеещи в Канада, подбрани от Ивет Петри.

Виновникът за блестящата програма е познатата на българското общество в Торонто диригентка Елица Йорданова, която събра зад гърба си опитни професионалисти и успя да завладее вниманието и да получи съдействието на всички български църкви в Торонто, Генералното Консулство на България в Торонто, както и на промоутърската фирма BALKANTO. Фестивалът остави след себе си много емоции както у публиката, така и във всички участници. Организаторите обещават още по големи изненади до година, освен това се заканват фестивалът да завладее както Торонто, така и Монреал, и Отава. 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !