Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Приказки по телефона

отпечатай новината

28.01.2011 16:25 | Видян 3165 пъти | Гласували 1

Приказки по телефона

Не е никак модно да се чете, но замерването със записи от последните дни ме подсети за забележителните Приказки по телефона на Джани Родари.
Помните ли, имаше един такъв прекрасен италиански автор, който дори идваше на Международните писателски срещи в софийския парк хотел Москва, който за мнозина днес е известен предимно като щаб на СИК или на назначителя на милионери ген. Любен Гоцев.
Та в отминалите хубави години беше много популярен един текст на Родари от въпросните Приказки по телефона, който познаваме и като песен. Озаглавен е Магазин за надежда:

“Ако можех да имам едно
магазинче със две полички,
бих продавал познайте какво –
надежда, надежда за всички”.


И аз така...

И аз така...

Предпочитам да вярвам, че след толкова много излята кал, след толкова много омерзение от приказки по телефона, както и след толкова много празни молове, ще открием един магазин за надежда. Жизнено необходим ни е поне “грам” надежда, както се казва разговорно напоследък в стилистиката на плод-зеленчука.
Иначе засега положението е като при друг италиански автор – Данте:
“Надежда всяка тука оставете”.

Дали пък не е добре да турим този стих вместо надписа “Митница” на границата на България с Турция, заради която тази седмица пак ни отложиха за Шенген?...
Но нека да се настроим приказно и оптимистично и да си спомним една истинска история, която със сигурност може да даде надежда на мнозина!

В неделя Димитър Бербатов става на 30 години. Той започна седмицата като извади своя Манчестър Юнайтед от 0:2 и го изведе до 3:2 в мач с Блекпул, та смая света.
Потомък на беден род от крайграничното селце Марикостиново, изкарал истинска школа по лишения като дете, преминал през местния отбор, който го продал за няколко чифта маратонки на ЦСКА, това момче днес е една от най-големите звезди и един от най-добрите играчи на планетата. Абсолютно заслужено изкарва с краката и главата си милиони, да бъде жив и здрав. Сбъдната българска мечта!
Митата си знае колко надежда му е трябвала, за да оцелее и да стигне до върха на света. Колко хубаво би било нашата нация и нейните най-видни представители да не разправят приказки по телефона за някакви момчета, които ритайки топка си уреждат място там, където са парите в митницата, а да говорят за своите големи таланти!...

За онези, дето смятат, че няма надежда, отново тази седмица премиерът даде при визитата си в Япония своята рецепта: “Търпение е най-важното качество”.
Това ме върна към една любима стара пословица, измислена от прадедите на Данте и Родари – древните римляни. Тя гласи:
“Търпението и мъдростта са колоните на добрия живот”.

автор: Борис АНгелов

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !