Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Отец Иван от Нови хан между „Осанна” и „Разпни го” в „Шоуто на Иван & Андрей”

отпечатай новината

05.01.2011 13:30 | Видян 4251 пъти

Отец Иван от Нови хан между „Осанна” и „Разпни го” в „Шоуто на Иван & Андрей”

На 4 януари гост в „Шоуто на Иван & Андрей” бе Oтец Иван от Нови хан. За 22 години той е дал храна и подслон на над 500 деца. Първоначално приютява бездомните деца в две пристроени стаички, които се превръщат в сиропиталището „Свети Николай” към манастира „Света Троица” в Нови хан. Сега там живеят 130 човека, от които 80 деца.
Някои смятат отец Иван за светец, и затова тази седмица той влезе в класацията на стоте най-обичани българи. Други, обаче, го подозират в нечисти помисли и дори го обвиняват в блудство и педофилия. Едни го благославят, а други го съдят.

Иван & Андрей бяха поканили отеца, за да разберат лично от него безкористни ли са наистина подбудите му? Защо хора в нужда се обръщат към него, вместо към държавата? Защо църковните институции не помагат? И защо Агенцията за национален строителен контрол иска да събори приюта за бездомни деца и възрастни „Свети Николай”? Вярно ли е, че при отеца съжителстват сводници, крадци, проститутки и педофили с деца или просто на този свят няма ненаказано и необругано добро? 

За себе си отец Иван казва: „Аз съм един обикновен човек!”. А на всички, които го съдят отговаря: „Това са завистливи хора, нека Бог да ги съди!”. Отецът се справя с помощта на дарители и Бог. Прави всичко това, защото вярва, че това е неговото призвание, както и „в името на доброто, в името на Бог”. Божият човек се обърна към ДНСК, които след проверка са установили, че строителството на приюта е незаконно, с думите: „Този, който руши божия храм, руши собствения си дом!”. Той обясни, че децата няма къде да отидат, ако се разруши дома.

В студиото заедно с отец Иван бяха и четири от децата, за които се грижи - Роксана, Биляна, Виолета и Рамзи. Децата разказаха истории за това как са попаднали в приюта на отец Иван.
Съдържателят на светата обител сподели, че се справя с всичко, тъй като има добра организация, устав, отговорници, както и стопанство, от което успяват да се прехранват.
Отец Иван се закани, че ако разбере кой е човекът, който пуска слухове, че има сексуално и физичско насилие в дома, ще заведе дело и ще го осъди. 

Иван & Андрей бяха подготвили изненада за отец Иван. В студиото на вечерното шоу влезе Джеки Стоев - режисьорът, който миналата година засне филма „Отец Иван и неговите деца”. Кинаджията сподели, че покрай заснемането на филм за отеца е видял колко много добри хора искат да помогнат искрено и безкористно.
За финал отец Иван от Нови хан пожела да има мир и любов между хората, да има разбирателство и да има храна всеки на масата си. А Джеки Стоев си пожела да се сбъдне това, което поиска отец Иван. 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !