Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Огнян Донев е новият суперолигарх

отпечатай новината

19.12.2010 09:00 | Видян 6689 пъти | Гласували 1

Огнян Донев е новият суперолигарх

Той е бос на Софарма и Съюза на работодателите, член на борда на Здравната каса, а вече контролира 24 часа и Труд – ще си родим ли Берлускони БГ???

Ако се върнем към класическото разбиране за олигархия (а и за мафия), то най-кратко гласи “срастване на бизнеса с ВЛАСТТА”.

Дали нещо такова важи и в конкретния случай, за който ще ви разкажем? Оставяме ви да съдите сами.
Миналата седмица Огнян Донев попадна на последното място в Топ 10 на най-богатите българи според в. Пари. Тези отново е в медиите. Първо откри с премиера Борисов строежа на фармацевтичен завод, а после се разбра, че е българският партньор на чужда фирма, която купи водещите всекидневници Труд и 24 часа.

"Купувач на медийните активи на ВАЦ е дъщерна фирма на базираното във Виена дружество БГ Приватинвест ГмбХ. Обект на продажбата са водещите вестници 24 часа, Труд и 168 часа, както и списанията на прес-групата. Сред активите ще бъдат и печатницата на прес-групата и фирмата за разпространение Стрела. Приватинвест ГмбХ е австрийско дружество с предмет на дейност медийни инвестиции в България, учредители на което са Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев. Тримата имат дълъг инвестиционен опит в медии в различни европейски страни, като в момента притежават електронни и печатни медии в Холандия. За настоящата инвестиция са привлекли и местни партньори - Огнян Донев и Любомир Павлов”, гласи официалното съобщение по делото.

Общото между Донев и Павлов е стартът им в кръга Софиянски
 
Между 1995 и 2005 г. тогавашният кмет на София беше създал стройна система за контрол върху икономиката на града. Двама от най-дейните участници в схемата бяха именно двамата бизнесмени. По онова време се реализира приватизацията на Софарма и столичните аптеки, както и на немалко апетитни имоти в София, които преминаха в ръцете на Донев (да споменаваме ли къщата – убиец на Алабин). И пак по онова време Любомир Павлов оглавяваше Общинска банка и билборд – инвазията в града.

Кръгът на Софиянски имаше само една конкуренция в милионния град – съзвездието около тогавашния шеф на Общинския съвет на София Антоан Николов, свързван с вицето на Костов – Евгений Бакърджиев.
Според някои близки до двамата източници не Софиянски обаче ги е събрал в медийния бизнес. За Павлов той е стара любов, покрай съпругата му Диляна Грозданова – известен журналист. Той притежаваше всекидневника Експрес и ТВ7, както и новинарски сайт.

За Донев мнозина подозират

апетитът към медиите да му е бил създаден от неговия близък приятел Иво Прокопиев

Забегналият в чужбина олигарх явно неслучайно бе щракнат от сайта bnews преди броени седмици на посещение в сградата на ВАЦ. То съвпадна с отказа му от управлението на медийната група около Капитал.
Малко по-късно Прокопиев предаде властта в Конфедерацията на работодателите и индустриарците именно на Огнян Донев. Фармацевтичният бос, нищо че холдингът му участва в инвестиции като частни болници и здравноосигурителен фонд, при новата власт бе избран за член на борда на Националната здравноосигурителна каса именно от квотата на КРИБ.

Което е все едно да бъде вкаран вълкът в кошарата. Понеже директорът на най-бюджетната болница в България – Националната кардиология бе сменен именно заради прозрачните му връзки със Софарма на Донев.

Когато към всичките му власти сега се прибавя и медийна, въпрос за управляващите е не се ли стига до положение байгън. Или пък някой иска да произведе български Берлускони – човек, който натрупал влияние чрез бизнеса и медиите, да окупира политиката? На този въпрос трябва да си отговори кабинетът.
А ние само ще напомним, че едва ли случайно трудовият стаж на Донев започва в Министерския съвет по комунистическо време. В средата на 80-те години, когато народът наливаше основите на социализма, а Политбюро – на капитализма с българска специфика.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !