Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ:...

Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ: Фото на деня

Мърляво правене на пари: Кралското...

Меган Маркъл предизвиква „крясъци“ от Двореца заради...

Тайните на Распутин

отпечатай новината

14.04.2008 11:40 | Видян 19133 пъти | Гласували 5

Тайните на Распутин

Подобно на Ванга, гаданията и способностите на славословения и анатемосван руски монах Григорий Распутин също са смятани за феноменални. Той е роден на 22 януари (10 януари по стар стил) 1869 година в сибирското село Покровское, Тоболска губерния. Умира на 29 декември (16 декември по стар стил) 1916 година.
Преди да предаде Богу дух, той е предсказал смъртта си, както и тази на царското семейство, на което дава до две години живот. Убийството му е легенда и до днес. Когато Распутин става толкова близък на монарха и съпругата му, че започва да реди кабинети и да сменя министри, няколко души правят заговор срещу него. Лидер на групата е най-богатият руснак на онова време – аристократът Феликс Юсупов. Той е бисексуален, което е скандално за времето си. Юсупов кани у дома си Распутин и го черпи с обилно напоени с цианкалий сладкиши и вино. Отровата не действа, така че Юсупов стреля в гадателя. Распутин обаче успява да избяга на двора на палата на гея и там отново стрелят по него. Когато са убедени, че е убит, за всеки случай заговорниците товарят сибиряка на автомобил и хвърлят тялото му в Нева. Намерен е няколко дни по-късно, а аутопсията установява, че Распутин издъхва едва заради удавяне в мразовитите води на реката.
Той е загадъчна фигура. Прочува се със свръхестествени заложби в Сибир още като дете. Чрез мануална терапия започва да лекува първо коне, а после и хора. Понеже е крадец, озовава се зад решетките. После се замонашва. В манастира открива нов живот и решава да направи поклонническо пътуване до Атон. Вдига се от родните си места и извървява пеш хиляди километри до Света гора.
По пътя не се бръсне, не се къпе и понякога ходи с вериги, за да изтръгне греха от себе си. Когато се връща обратно в Сибир, става член на сектата на хлистите. Нейното учение повелява грехът да бъде избиван чрез грях. Практиката се изразява в служби, последвани от безразборен секс.
Сибир се вижда тесен на Распутин и той решава да отиде в Петербург. Не се съмнява, че умението му да гадае, да лекува с ръцете си и да разширява мистично своите зеници, когато пожелае, ще го направи популярен.
Не бърка. Черногорските принцеси, лели на нашия Симеон, които по онова време са на гости на царя и семейството му, много се вълнуват от окултното. Непрекъснато водят в двореца разни екстрасенси. Един хубав ден на 1905 г. Распутин се озовава по тяхна покана в дома на владетеля.
Макар да мирише като коч, както си спомнят в своите мемоари придворните дами, Григорий намира най-краткия път до сърцето на царицата. Причината за това не е само чарът му. Преди той да пристигне, тя има гадател, наричан д-р Филип. Когато я напуска, успокоява Александра Фьодоровна, че скоро ще пристигне негов достоен наследник. И тя вижда в лудия поглед на Распутин именно такъв човек.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !