Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Гуна Иванова пали свещ за децата

отпечатай новината

04.04.2008 09:00 | Видян 10390 пъти | Гласували 6

Гуна Иванова пали свещ за децата

 Гуна Иванова: „Трагедията с българските деца в река Лим никога не трябва да бъде забравена!”
Фолклорната певица Гуна Иванова не забравя датата 4 април 2004-та година. На този ден тя отново ще запали свещ за възпоменание.

На тази дата преди четири години 12 деца от училище „Николай Катранов” в гр. Свищов, намират смъртта си във водите на река Лим, съседна Сърбия. Трагичният инцидент се случва към 22ч, когато учениците се връщат с автобус от екскурзия в Дубровник.

Гуна Иванова е единствената българска фолклорна певица, която заяви гражданската си позиция по този проблем и бе съпричастна със страданието на близките на загиналите по свой и различен начин. Тя посвети песен на случилото се.
„Майчини сълзи” бе създадена по текст на Дали Иванова, музика на Райко Кирилов и аранжимент на Светослав Лобошки. Песента официално и публично се представи за първи път на песенния конкурс Пирин Фолк България/Банско 2004, където бе удостоена с наградата на публиката. Песента „Майчини сълзи” певицата включи и в своя албум ”Орисия” 2005г. По този начин Гуна Иванова изплака мъката на всички майки, загубили децата си в река Лим.
Последвалата среща на фолклорната изпълнителка с родителите и близките на загиналите деца, както казва самата Гуна, е протекла с много „майчини сълзи”. Самата тя познава тази мъка – най-голямата трагедия в един човешки живот – да загубиш преждевременно детето си.

„Записах тази песен трудно. През много сълзи” – спомня си Гуна. – „Убедена съм, че трагедията, случила се преди четири години с българските децата, които намериха смъртта си в река Лим, никога няма да бъде забравена…И ние хората, като разумни същества, трябва да полагаме усилия  да не бъде забравена!”

Гуна Иванова и постановъчният екип на юбилейния й концерт-спектакъл ще изведат песента „Майчини сълзи” като обособен драматичен акцент. Концерт-спектакълът „Поклон с песен” ще отбележи 40 години  от началото на творческа дейност на голямата българска певица. Той ще се състои на 23 април в зала 1 на НДК от 19ч.

автор: СЛАВА

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !