Прекрасни дни на Вим Вендерс в кината...

Хитовият филм на Вим Вендерс "ПРЕКРАСНИ ДНИ" влиза в...

Принц Уилям отчаяно се нуждае от брат...

Докато носи тежестта на шокиращата диагноза рак на...

Цветовете имат психологическо въздействие върху хората

отпечатай новината

17.03.2010 11:30 | Видян 7352 пъти

Цветовете имат психологическо въздействие върху хората

"Цветовете са стимуланти на нервната система", твърди проф. Харалд Брем от Германската професионална асоциация на психолозите, цитиран от ДПА и БТА.

Той сравнява тяхното въздействие с това на радиовълните, които достигат до различни места в човешкия мозък и оттам влияят върху нервната система. Сигналният червен цвят извиква представа за кръв или пожар, поради което се използва за предупреждение като в светофара на улицата.

"Червеното предизвиква усещания, подобни на стреса", твърди Брем, който е и директор на Институт по психология на цветовете. Според него този цвят е универсален и въздейства по един и същи начин навсякъде по света. Ярките, топли и жизнени цветове като жълтото и оранжевото са предназначени да действат стимулиращо. Обратно виолетовото и синьото действат успокояващо.

Червеното е между двете групи цветове и в зависимост от неговата наситеност може да принадлежи към всяка от тях. Зеленото е балансиращ цвят. Цветовете са важни както светлината за доброто физическо и физиологично състояние на човека. Той става по-щастлив и мисли по-позитивно, ако цветовете около него са по-светли. Това обяснява и защо хората се чувстват по-унили и по-апатични през по-малко слънчевите месеци.

Но проф. Брем има друго предложение, което ще излезе по-евтино: "Сложете си чифт очила с оранжево-жълти стъкла. Те увеличават остатъчната светлина и правят нещата наоколо по-светли". Хората, които искат да вършат интелектуална дейност трябва да боядисат цялата стена в оранжево - цвят, който действа ободряващо, съветва Брем. В синя стая на човек може да започне да му става студено и често това се отразява и на душевното му състояние.

В действителност обаче цветовете имат успокояващ ефект, твърди германският професор. Това въздействие се използва от терапевтите, привърженици на антропософията, за да успокояват хора с нервни разстройства. Някои терапевти, практикуващи алтернативната медицина, използват сините лъчи като допълнително лечение на хора, страдащи от невродермит. Смята се, че охлаждащото действие на синия цвят успокоява сърбежа. От друга страна червеното оживява човека. В някои психиатрични клиники стая, мебелиранана изцяло в червено, помага на депресирани меланхолици, склонни към самоубийство, да се заредят с жизнени сили, казва Брем.

Докато практикуващите алтернативна медицина и психолозите, използващи цветовата психотерапия, приемат, че на всеки цвят може да бъде приписан някакъв лечебен ефект, лекарите, верни на традиционната медицина, се отнасят по-скептично към тези виждания. БТА

автор: СЛАВА

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !