Филип Буков в градския: Фото на деня

„Отдавна не бях качвал снимка от градския! Във Варна...

Брад Пит разкрива най-голямото си...

Брад Пит, на 61 г., все още изпитва дълбоки съжаления...

Черното кафе намалява риска от преждевременна смърт с до 17%, сочи ново проучване

отпечатай новината

05.07.2025 10:32 | Видян 118 пъти

Черното кафе намалява риска от преждевременна смърт с до 17%, сочи ново проучване

Кафето е една от най-популярните напитки в света, а множество изследвания са показали ползите му за здравето. Ново проучване установява, че начинът, по който се пие кафе, е от ключово значение за неговите защитни ефекти.

Учени от Университета Тафтс в САЩ и болницата Brigham and Women’s анализирали данните на над 46 000 американци на възраст над 20 години в период между 1999 и 2018 г. Те открили, че пиенето на 2-3 чаши черно кафе дневно (или с много малко добавени захар и мазнини) е свързано с намален риск от преждевременна смърт с до 17% в сравнение с хората, които не пият кафе.

Дори една чаша кафе на ден намалява риска с около 16%. Декофеинираното кафе обаче не показва същия ефект, което сочи, че именно кофеинът играе важна роля.

Изследователите уточняват, че добавянето на повече от 2,5 грама захар или повече от 1 грам наситени мазнини на чаша (еквивалент на около 5 супени лъжици мляко или 1 супена лъжица сметана) може да отмени благоприятния ефект.

Според проф. Фанг Фанг Жанг, водещ автор на проучването, ползите от кафето вероятно се дължат на неговите биоактивни съединения, но прекомерната захар и мазнини намаляват този ефект.

Резултатите се вписват в препоръките на американските хранителни насоки, които съветват да се ограничават захарта и наситените мазнини.

Друго проучване от Китай сочи, че 2-3 чаши кафе дневно намаляват риска от сърдечносъдови заболявания с около 40%. Изследване от университета в Ню Орлиънс пък показва, че пиенето на кафе сутрин понижава риска от смърт с до 31%. А учени от Португалия изчисляват, че любителите на кафе печелят около две години живот в сравнение с тези, които не го консумират.

Новото изследване е публикувано в специализираното списание The Journal of Nutrition.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

свързани новини

Кафе с Волга в Кова, Монако

Няма коментари към тази новина !