Смях: Кой как отива на рожден ден?

Англичанинът: с достойнство. Французинът: с торта....

3 млн. бедни българи-40%: Евростат

През 2023 г. 22,3 % от хората в риск от бедност в ЕС не...

Амазонско племе се пристрасти към порното след достъп до интернет

отпечатай новината

16.06.2024 07:58 | Видян 996 пъти

Амазонско племе се пристрасти към порното след достъп до интернет

Изолирано амазонско племе научи за някои от недостатъците на използването на интернет. Според ООН има над 476 милиона коренни жители, живеещи в 90 страни по света. Мнозина живеят изолиран живот далеч от останалия свят, но едно племе е все по-свързано с обществото, след като получи достъп до интернет.

През септември миналата година хората от Марубо, чиито колиби са разпръснати на стотици мили дълбоко в тропическите гори на Амазонка, получиха достъп до рутери на интернет доставчика Starlink, основан от Илон Мъск. И наличието на достъп до интернет определено е положително за племето, особено в извънредни ситуации. Например, в случай на ухапване от отровна змия, те вече могат бързо да потърсят помощ.

Племето вече използва интернет от месеци. Членовете му твърдят, че това е довело до спасяване на животи, предаде bTV.

Използването на интернет за хората от Марубо обаче има своите недостатъци. Много от старейшините изразяват загриженост относно младите членове на племето, които имат достъп до неща като порнография.

Алфредо Марубо, лидер на асоциация на селата Марубо, коментира пред The New York Times, че младите хора споделят видеоклипове за пълнолетни в групови чатове, което се разминава с по-сдържаните и консервативни традиции на племето. Притесняваме се, че младите ще искат да пробват, казва той. Според него вече се наблюдавало по-агресивно сексуално поведение от млади мъже.

Той също така изрази загриженост, че хората разговарят със семействата си все по-малко за сметка на прекарването на време на телефоните си.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !