Сузанита обикаля Монако по сутиен

Скандалната певица Сузанита заложи на оскъдно облекло,...

Българското име на Тибър - реката,...

Дълго време търсех паралели между името на река Тибър -...

М.Стрийп, М.Бакалова, Е. Стоун: Кралиците на откриващия се Кан

отпечатай новината

15.05.2024 12:37 | Видян 613 пъти

М.Стрийп, М.Бакалова, Е. Стоун: Кралиците на откриващия се Кан

В 20.15 ч. вчера се откри 77-ия фестивал в Кан, като звездата на вечерта бе Мерил Стрийп, специално отличена от форума, която още днешния ранен следобед е поканила на Среща журналисти, критици, кинаджии. Така вече се казват някогашните майсторски класове, на които в свободен разговор най-големите в седмото изкуство споделят своята истина за живота и кариерата и се раждат наистина фантастични истории – правили сме ви свидетели на уникатни мигове с различни герои на тези Срещи – от Катрин Деньов и Джон Траволта през Ален Делон до Джейн Фонда миналата година.

Заради едно засягащо изказване на която точно на тази Среща Кан покани още една кралица на тазгодишното си издание Фей Дънауей, на която същата вечер – в нейно присъствие, бе посветена премиера на документален филм с нейното име.

Фей обаче приема в страничната зала Аньес Варда, докато в Големия кинотеатър Люмиер на Фестивалния дворец се вихри Furiosa – поредната част от сагата Mad Max. Помните от нашите кореспонденции как при премиерата на миналата част от епоса извън програмата в Кан суперпродукцията бе предварително оплюта, като по команда, от всички авторитетни световни киноиздания – от Ванити Феър и Холиуд Рипортър до Скрийн, които после трябваше да се извиняват, след като видяха вихрения екшън с Шарлийз Терон и Том Харди. За разлика от нещата в политическата, в шоужурналистиката все още има някакви правила, някакво достойноство и някакво самоуважение, а не се следва сляпо някаква зададена „отгоре” генерална линия.

В третия фестивален ден е голямото завръщане на великия Копола с Megalopolis – неговия прочит на залеза на Римската империя, вероятно неслучайно пренесена в Ню Йорк – повече от ясен намек за съвпадения с американската. Това е най-нетърпеливо очаквания филм в Кан, особено след като стария майстор реши да участва, за разлика от не така смелите си колеги от този калибър в края на кариерите си, в конкурса за Златната палма. Вместо да предпочете удобството на извънконкурсната програма с всички лаври и без опасност „да се изложи”. Така почти сигурно е при кого ще отиде голямата награда.

Носителката на актуалния женски Оскар Ема Стоун е звездата тази вечер като една от звездите на филмовия триптих Kind of Kindness, в който блести и Уилем Дефо.

Маратонът от знаменитости продължава на същото високо ниво с премиерата извън конкурса на Хоризонт: Американска сага. Това е продукция на завръщащия се в А-група Кевин Костнър. Суперзвезда на 90-те, която поизгубихме от поглед напоследък.

Това сигурно ще остави в сянката на профекторите и обективите документалната премиерата същата вечер на 3-кратния носител на Оскар Оливър Стоун, който се завръща след едва 3-годишно отсъствие от Кан с пореден документален филм за президент. След мъртвия Кенеди, чието убийство отново разнищи през 2021 г., сега старият майстор пристига с лента, наречена Лула и посветена на бразилския държавен глава.

Мария Бакалова е кралицата на Кан в понеделник, почти в 8 вечерта, когато минава по червения килим заради ролята си на Ивана Тръмп в The Apprentice. И тя като Оливър Стоун се завръща на Кроазет след 3-годишно отсъствие, когато представи във втората конкурсна селекция българския филм с нея в главната роля Жените също плачат. Мария вече е в първата програма.

Но българско име бести и в тазгодишната втора селекция Особен поглед – Константин Божанов с неговия филм The Shameless или Безсрамните. Уви, не става въпрос за киноразказ за родните политици или олигарси, а за индийски истории. Очакваме интервю в Кан с режисьора.

Връщайки се на първата конкурсна програма, идният вторник пък ще бъде вечерта на любимеца на Кан Паоло Сорентино. Най-големият италиански режисьор на последните повече от 10 години ще покаже Parthenope и, както винаги, когато е на феста, автоматично се превръща в претендент за Златната палма.

Разбира се, прогнозите за победител в конкурса винаги са рискова работа. Винаги напомняме примера преди 5 години, когато при заслужената Палма за Dolor y Gloria на Алмодовар и нафукания Имало едно време в Холивуд с Брад Пит, Лео ди Каприо и самия Ал Пачино дори на Тарантино, стана като в поговорката: „Двама се карат, третият печели”. Златната палма отиде при корейските Паразити.

И, за да има пълно щастие за киноманите, както и за кръгова композиция след летящия старт с Мерил Стрийп, финалната фестивална Среща е не с кого да е, а с бащата на Междузвездни войни Джордж Лукас в последния конкурсен ден 24-и май, преди раздаването на призовете на 25-и вечерта.

Поради големия интерес тя няма да се проведе в традиционната за този формат неголяма зала под покрива на Двореца, а във втората по големина Дебюси, откъдето преди 2 години в момента на провеждането ви предадохме невероятните истории, разказани на една такава Среща в същата зала от самия Том Круз, седнал точно срещу нас.

Борис Ангелов

Спецпратеник на 19 минути

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !