Терзиев обяви планирано увеличение на...

Намерени са 37-те млн. лв., необходими за обещаното на...

Ударите в чатала помагат при...

Когато се сблъскат с еректилна дисфункция, повечето хора...

Георги и пеперудите с дигитална версия

отпечатай новината

23.11.2023 16:46 | Видян 299 пъти

 Георги и пеперудите с дигитална версия

На голям екран в кино “Люмиер” зрителите гледаха дигитално възстановената версия на “Георги и пеперудите” – един от най-награждаваните български филми през последните 20 години. Събитието бе част от тазгодишното издание на “Киномания” и е специален жест към най-запалените киномани.


 

Те имаха възможност да си припомнят духа на документалното кино през последните две десетилетия като едновременно с това да изживеят продукцията по изцяло нов начин благодарение на висококачествените звук и картина, които дигиталната технология предлага. Тази юбилейна прожекция представи осъвременена версия на кинокласиката, която е първата и единствена до момента българска документална кино творба, дигитално реставрирана от оригинална филмова лента и преминала процес на трансформация от 16-милиметрова лента към резолюция 4К.  Дигитализацията е направена в кино лаборатория в Будапеща, където е сканиран негативът, след което в продължение на няколко месеца новото цифрово копие е изчистено и ретуширано.


 

“Технически процесът е сложен и бавен. Въпреки усилията, които ни отне, сме удовлетворени от крайния резултат. Той е с качество, дори надхвърлящо това на копията, обиколили кината след премиерата му. Това е начинът да съживиш и да запазиш един филм за публиката - като положиш усилие да може и днес да се гледа във вида, в който е замислен и създаден”, разказва Борис Мисирков от филмово студио “АГИТПРОП”. Филмът е създаден през 2004 г. от режисьора и сценарист Андрей Паунов, оператори са Борис Мисирков и Георги Богданов, а продуцент - Мартичка Божилова. През изминалите  20 години се превръща в може би най-успешния български документален филм след 1989 г. Той е носител на повече от 20 награди, представен на повече от 100 кинофестивала в цял свят и с най-продължително киноразпространение у нас – 8 години на екран без прекъсване.


 

С прожекцията на култовото заглавие “Георги и пеперудите” в кино “Люмиер” беше отбелязано и стартирането на онлайн колекцията “Филмотека АГИТПРОП”. Компанията “АГИТПРОП”е известна със своите авторски документални филми. Нейни основатели са Борис Мисирков, Георги Богданов и Мартичка Божилова. Над 30 от заглавията на компанията вече могат да се гледат в платформата на NetteraTV, събрани в дигиталната филмова колекция “Филмотека Агитпроп”. Към тях ще бъде добавена и обновената версия на “Георги и пеперудите”.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !