Бившият общински съветник от партията на Татяна Дончева...
						
			
		 
			
						
						
			
							 70-те метра от ул. Княз Борис в сърцето на София, баш на...
						
			
		 
		 
	
					
								
								
				
								 Сдружение „Екопрограма“ организира обучение на тема...
								
				
			 
					
								
								
				
								 Шермин, участничка в риалити формата “Ергенът: Любов в...
								
				
			 
			 
	
					
								
								
				
								 Дейвид и Виктория Бекъм отново разгневиха съседите си в...
								
				
			 
					
								
								
				
								 Скандално видео от Лос Анджелис показва Бритни Спиърс...
								
				
			 
			 
 
    NYTimes за бг морето при соца
    
            24.06.2023 10:07 | Видян 593
                пъти
                            
                 
             
                
    
          НЮ ЙОРК ТАЙМС (от 20 март 1966 г.) с разказ на знаменития АРТЪР ЕПЕРОН* за България: „Когато преди 6 години българите започнаха да строят Златни пясъци и Слънчев бряг, те първо ПРОУЧИХА всички големи курорти по Френската Ривиера, испанската Коста Брава, италианското Адриатическо крайбрежие и Маями бийч. Целта им беше да копират ДОБРОТО и да ИЗБЕГНАТ ЛОШОТО. Като цяло са УСПЕЛИ... Построили са МАЛКИ курорти, РАЗДЕЛЕНИ от големи ПРОСТРАНСТВА и девствени ПЛАЖОВЕ. СЪХРАНИЛИ са ДЪРВЕТАТА и РАСТИТЕЛНОСТТА и са разположили хотелите и ресторантите СРЕД тях. Има достатъчно СПОКОЙСТВИЕ и СЯНКА през лятото, когато температурите надхвърлят 30 градуса. Човек може да седне пред хотела и да вижда само МОРЕТО и ДЪРВЕТАТА...  Ресторантите (...) са построени с ВЪОБРАЖЕНИЕ... [!] Персоналът говори английски... А (...) ХРАНАТА има АРОМАТИТЕ на Изтока и е ПО-ДОБРА отколкото в Гърция, макар и не толкова добра, колкото във Франция и Италия... [Авторът-изпитател на българския туризъм Артър Еперон изрежда и кои гозби са му допаднали най-много:] ✓печеното сирене ([описано от Еперон като:] (бяло сирене, масло и чушки, изпечени в навита хартия); ✓ миш-маша; ✓ сармите; ✓ пълнените чушки... Консумира се предимно свинско месо, докато говеждото се предлага по-рядко, което българите обясняват с шегата, че са „заменили воловете с трактори“... (...) Гостите могат да избират между луксозна, първа и втора класа настаняване, чиито цени варират от 8,50 долара за луксозна стая до 3,50 $ за втора класа. За ВИП-обслужване трябва да платят по 11 долара на нощувка, в което се включва и транспорта от и до летището." __________ * Британският писател Артър Еперон (Arthur Eperon, 1919 -- 2000) е определян като "приятелят на пътешествениците"... През 60-те години на миналия век става редактор на раздела за пътешествия в някои от най-продаваните британски вестници... Използва богатия си пряк личен опит за да постигне жив, разследващо-журналистически подход при представянето на описанията в специализираните колонки за пътуване на вестниците...
    
                автор: СЛАВА