Настимир зад фикуса: Фото на деня

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Празненствата по случай сватбата на йорданския принц Хюсеин започнаха

отпечатай новината

01.06.2023 10:54 | Видян 456 пъти

Празненствата по случай сватбата на йорданския принц Хюсеин започнаха

Хиляди ликуващи и развяващи знамена йорданци изпълниха спортен стадион за безплатен концерт в столицата Аман като част от тържествата, предшестващи първата голяма кралска сватба в монархията от години, съобщават тамошните медии.

Престолонаследникът принц Хюсеин, който е на 28 години, ще се ожени за 29-годишната саудитска архитектка Раджуа ал Саиф в четвъртък в двореца Захран в центъра на Аман - същото място, където преди това са били сватбените церемонии на бащата на принца, крал Абдула Втори, и на дядо му, покойния крал Хюсеин.

Венчавката идва след труден период за кралското семейство, включително публичен разрив между краля и неговия полубрат, и се разглежда като начин да се осигури обществената подкрепа в период на постоянни икономически трудности.

Очаква се церемонията да включва някои елементи от предишните кралски сватби, включително кортеж от червени джипове "Land Rover", който ще ескортира двойката по улиците на Аман след тържеството.

Дворцовите служители не съобщават много подробности за голямото събитие, включително и пълния списък на гостите. За бялата рокля на булката се знае, че е извезана със златен надпис: "Когато те видя, животът става хубав", цитат от арабска поема. Първата дама на САЩ Джил Байдън и няколко кралски особи от цял свят, сред които са кралят и кралицата на Нидерландия, са потвърдили присъствието си.

Празненствата започнаха миналата седмица с къна парти за Ал Саиф, организирано от йорданската кралица Рания и посетено от неколкостотин жени. Кралският двор пусна видео в YouTube, показващо как майката на Хюсеин, кралица Рания, и неговите сестри, принцесите Салма и Иман, пеят и танцуват с гостите на тържеството.

"Хюсеин е моята първа радост, моят най-голям син. Като всяка майка, аз отдавна мечтая за неговия брак (...) Хюсеин е и ваш син, вие сте неговото семейство и това е вашата сватба", каза кралицата в реч, обръщайки се към йорданците.

Хюсеин бин Абдула, най-големият син на крал Абдула Втори, е определен за наследник на трона на 15-годишна възраст. Той следва стъпките на баща си, като се обучава в Сандхърст, престижната британска Кралска военна академия, преди да учи история в университета Джорджтаун във Вашингтон. Младият мъж споделя редовно в своя акаунт в Инстаграм, последван от четири милиона абонати, снимки от походи, военно обучение и кралски приеми.

Ал Саиф е завършила архитектура и е живяла и работила в Лос Анджелис. Баща ѝ е основател на една от най-големите строителни фирми в Саудитска Арабия, а майка ѝ е роднина на саудитския крал Салман.

В понеделник вечерта няколко хиляди млади йорданци присъстваха на безплатен концерт на международния стадион в Аман. Сред изпълнителите бяха известни арабски певци, включително египтянинът Тамер Хосни.

Снимка: АР/БТА

По средата на концерта си Хосни слезе от сцената и тръгна, докато пее, към трибуните, насърчавайки публиката да пее заедно с него.

"За негово превъзходителство любимия престолонаследник нека чуем огромни аплодисменти", извика Хосни, докато беше заобиколен от обикалящ антураж на стадиона.

Подобни тържества, често срещани в западните кралски семейства, са рядкост в арабския свят, където консервативните монархии споделят малко подробности от личния си живот.

Една от последните грандиозни кралски сватби в Йордания се състоя през юни 1993 г., когато Абдула се ожени за Рания, родена в палестинско семейство в Кувейт, припомня БТА. Двамата се запознават в Аман по-рано същата година, когато той все още не е престолонаследник, а тя работи в областта на маркетинга.

Съдбата на двойката се променя през януари 1999 г., когато бащата на Абдула, който по това време е тежко болен, присъжда титлата престолонаследник на Абдула, най-големия си син. След като Хюсеин умира на 7 февруари 1999 г., Абдула става крал.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !