Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

"Живей така, че да останеш вечен": Из поетичните опити на Корнелия Нинова

отпечатай новината

26.05.2023 18:15 | Видян 600 пъти

"Един живот ми стига, за да остана вечна" - възкликва в рими преди 42 години една девойка от Мизия, която днес познаваме като изявен политик. С името Корнелия Петрова местният вестник "Работнически устрем" е съхранил поетичните опити на лидера на българските социалисти. Тогава тя е ученичка в местната прогимназия "Цанко Церковски". 

Години по-късно като възпитаничка на Националната гимназия за древни езици и култура тя отново сътрудничи на вестника като стажант през лятната ваканция. Ученолюбива, настъпателна и целеустремена - така я помнят в редакцията на вестника и в училището в Мизия. 


"Още от първото мъничко стихотворение, което прочетох, разбрах, че от нея би могло да излезе и поетеса, и журналистка, но тя не се насочи към тази сфера", сподели Галина Йолкова от Мизия. От 1985 година до 2019 година тя е главен редактор на местния вестник.

Поетичните нагласи на бъдещия политик изгряват на страницата за таланти на "Работнически устрем". Така по онова време се е наричал местният вестник. 

"От стихотворение на стихотворение в нея личи едно отърсване от наивитета и намиране на собственото "аз". Началото е много обещаващо  и то трябва да послужи като основа, върху която Корнелия Петрова трябва да гради", четем в представянето на детето - творец в "Работнически устрем".

"Живей така, че да останеш вечен" - прокламира в стихотворението си "Един живот" тогава седмокласничката Корнелия Петрова, сега лидер на българските социалисти.

"Корнелия е останала в съзнанието ми като един амбициозен човек, човек, който постига целите си, при нея отказ няма. Не мога и няма да стане - при нея нямаше и като ученичка. Тя знаеше какво иска и с всички усилия постигаше целите си", разказа Петя Тодорова, която познава лидера на БСП от ученическите години.

Снимки: Ива Антонова

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !