Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Сега вече съм концертмайсторът на краля: Васко Василев

отпечатай новината

15.05.2023 12:51 | Видян 663 пъти

Сега вече съм концертмайсторът на краля: Васко Василев

Васко Василев се прибра в България за специално интервю за „Събуди се“ по Нова ТВ, само ден след коронацията на Чарлз III и преди турнето му в България, което стартира след няколко седмици.
Пред Мон Дьо цигуларят си спомни за важните моменти от професионалния си път, например как свири на откриването на НДК, когато е едва 9-годишен.
Относно това дали някога е мислел, че притежава нещо, което другите нямат, Василев признава, че от малък знае, че може да свири всичко, но най-важното е било да стане добър човек. „Щастлив съм, защото правя това, което обичам.“
За него най-хубавите концерти са на неговите турнета, когато свири за своята публика. Събития като откриването на НДК и коронацията на крал Чарлз III той с усмивка нарича „театър“, който обаче хората обожават.
„Тази музика и тази традиция, всичко е направено и режисирано добре... това е нещо, което не се случва много често“, така музикантът коментира коронацията. Васко Василев бе удостоен с честта да бъде концертмайстор на оркестъра при коронацията на крал Чарлз III на 6 май в Уестминстърското абатство, където се провеждат коронации от 1066 г.
Васко познава лично Чарлз III, но поясни, че след коронацията не се е срещнал с краля.
Запознанството им е преди повече от 20 години на благотворителен концерт в Уиндзор. Двамата седят на една маса на вечерята след това, но Васко шеговито си спомня, че бъдещият крал е бил по-заинтригуван от певицата, отколкото от него самия.„Преди бях концертмайсторът на Ковънт Гардън, сега вече съм концертмайсторът на краля“, коментира Васко. Той обаче с усмивка допълва, че няма нищо против британските медии да го наричат така. „Любовта често пречеше на цигулката“, така си спомня цигуларят първите сърдечни трепети в миналото.
И все пак си дава сметка, че дългогодишната му връзка с майката на Ванеса Мей, с която все още са приятели, го е научила на много в професията.
Най-трудният период в живота на Васко е, когато напуска Русия и става студент в Лондон. Тогава той няма къде да живее, бъдещето е неясно и има моменти, в които дори няма пари за метрото и върви по 2 часа и половина пеша. „Парите не са ме научили на нищо“, признава той и е категоричен, че сами по себе си те не носят щастие.


автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !