Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Lumi Rooftop в Португалия е най-добрият ресторант на покрив в Европа

отпечатай новината

01.04.2023 09:27 | Видян 461 пъти

Lumi Rooftop в Португалия е най-добрият ресторант на покрив в Европа

Когато главният готвач Жоао Силва пое ръководството на Lumi Rooftop, той искаше да направи нещата по различен начин. По думите на Силва "непретенциозните и скромни кухненски съставки" са достатъчни, за да заблестят португалските хапки, известни като petiscos.

Ресторантът в Лисабон постоянно е избиран за най-добър в Европа (през 2021 и 2023 г.), така че по време на едномесечния ми престой в града го посетих. Разположен в сърцето на квартал Байро Алто, на върха на един от прословутите седем хълма на Лисабон, ресторант и бар на покрива Lumi, концепция на Bomporto Hotels, е любовно писмо до Португалия.


 

Хотел Lumiares Hotel & Spa, в който се помещава Lumi, е известен с това, че преобразява стари сгради, и стои зад Vintage, друг награждаван хотел на 15 минути по-нагоре по улицата.

Преди това изоставен дворец от 18-ти век, хотелът е преустроен в чест на цветовете, шарките и светлината на общността. Дотолкова свикнала с бутиковите зрелища на покрива, че избрах коженото си яке с ресни вместо уютното си дънково яке, когато се впуснах в Lumi. Пристигнах почти целият в пот след изкачването на хълма, но изненадващо не ме посрещнаха дълги опашки, а невероятно любезен персонал.


 

В Lumi се водят разговори и се пуска слаб плейлист с нео-соул и няколко португалски класики. Мястото е гостоприемно за семейства, а малките деца могат да поръчват от менюто за деца. (Скоро разбрах, че би било достатъчно да нося потник, а не кожено яке.)

Интериорът на Lumi е обмислен и същевременно домашен, с успокояваща цветова палитра от лайм и светложълто. Вътрешният формат на отворената кухня води до зашеметяваща външна панорамна гледка към Лисабон и великолепните околни планини. Оттенъци на теракотени плочки и пищна зелена гора рисуват околната картина.

Докато надничах в кухнята, намерих утеха, виждайки готвачи от места като Ангола и Кабо Верде. Това ми даде да разбера, че опитът на готвачите се простира отвъд границите на Лисабон.

Роден в централна Португалия, Силва е работил в редица ресторанти със звезди "Мишлен", а няколко от готвачите в екипа му са работили заедно с него през последното десетилетие. Силва споделя пред Food & Wine, че е дълбоко свързан с екипа си, който "за щастие е там от самото начало".

Работата му в местната ферма Quinta do Arneiro се оказва ключов момент в кариерата му. "Работих в органична ферма, където менюто се променяше всяка седмица", казва Силва. Той обяснява, че работата със съставки направо от земята го е смирила и му е отворила очите за нов начин на живот.

"Беше готино и невероятно време и когато дойдох в Lumi, разбира се, донесох това със себе си", казва Силва, който се стреми да добива всичко от местни източници.

Защо Порто е идеалното място за бягство за всеки любител на виното.


 

Ashia Aubourg


 

Всички ястия на главния готвач са свързани по някакъв начин с португалската домашна кухня. Нежният печен октопод и хрупкавото севиче от риба тон, например, са "от Алгарве". Пика пау, задушено говеждо месо в португалска бира и сок от кисели краставички, е неговата ода за португалската комфортна храна.

Сред акцентите в менюто са още peixinhos da horta - ястие от пържен зелен фасул, както и печено bacalhau - осолена риба треска, която присъства в изобилие във всяко лисабонско меню.


 

Източник: foodandwine.com

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !