Медии вече погребаха Чарлз: Пуснаха...

Редица руски и украински медии публикуваха новината за...

Принцовете Уилям и Хари възхваляват...

Принц Уилям похвали майка си Даяна, покойната принцеса...

Възрастни пингвини получиха първите в света лещи по поръчка при успешна операция на катаракта

отпечатай новината

19.03.2023 09:43 | Видян 415 пъти

Възрастни пингвини получиха първите в света лещи по поръчка при успешна операция на катаракта

Три възрастни кралски пингвина са били снабдени с лещи за очи по поръчка по време на операция за отстраняване на катаракта в това, което се смята за първата в света процедура за подобряване на зрението им, според зоологическа градина в Сингапур, предаде CNN.

В изявление ветеринарите от Mandai Wildlife Group посочиха, че птиците са сред шестимата възрастни пингвини, които са претърпели операция на катаракта преди два месеца и оттогава са се възстановили напълно.

Те включват три кралски пингвина на възраст 20 и повече години и три пингвина Хумболт, на възраст от 7 до 13 години, които живеят в парка за птици Jurong в Сингапур.


 

Катарактата, която води до помътняване на очите, което пречи на зрението, е често срещано състояние, свързано с възрастта, както при хората, така и при животните.

"Забелязахме, че очите им са помътнели и се движат така, сякаш им е трудно да виждат нещата пред себе си", каза ветеринарният лекар Елън Расиди, обяснявайки решението за отстраняване на катарактата.

На кралските пингвини бяха поставени импланти на вътреочни лещи, изработени по поръчка, каза Гладис Бу, ветеринарен офталмолог, участвала в операциите, които според нея са "крайъгълен камък във ветеринарната медицина"

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !