Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

108 годишния йога учител е отново в България след 40 години

отпечатай новината

07.07.2009 13:30 | Видян 4952 пъти | Гласували 6

108 годишния йога учител е отново в България след 40 години

Легендарният 108 годишен индийски йога учител Свами Дев Мурти пристига отново в България след 40 години. Той ще представи поредица семинари и практически занимания  у нас. На 14 юли 2009 г. (вторник) от 18.00ч. в аула „Максима” в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) учителят ще изнесе лекция на тема „Йога – сила, здраве и духовна хармония”.

Преди четири десетилетия през 1969 г.  Дев Мурти идва в България и показва силата на йога с невероятни изпълнения. Коронният му номер е легнал на натрошени бутилки върху него да мине камион. Друга атракция е островърхо копие от арматурно желязо, натиснато в корема или гърлото му, да се огъне като восъчно. Върти като перца и два огромни къса от стволове на дървета. Показва как може да владее мускулите на цялото си тяло. Много българи още помнят впечатляващите му изпълнения. С тях той се стреми да привлече вниманието върху философията и практиката на йога и техния невероятен ефект върху човешкия дух и здраве. Тогава иска да открие йога център и вегетариански ресторант в София, но соцвластите не разрешават. Сега има шанс да осъществи тези намерения и неговата уникална система на йога да стане достъпна за българите.

Преди 40 години Свами Дев Мурти казва за България: „От 12 години искам да посетя България, защото тя е мостът между Европа и Азия. Имам йога училища в четири страни в света и искам да отворя йога училище и в София. Това е целта на моето посещение в България. Аз редовно отивам далеч от моето училище в Баден-Баден чак в Щутгарт, за да си купувам български плодове, зеленчуци и билки. Отдавна исках да дойда в България и сега виждам, че това е една прекрасна страна. По изобилие на плодове, зеленчуци и билки тя е на второ място в света след Хималаите. Но видях също, че хората тук много пушат, пият и боледуват. Вие просто се тровите с цигари, кафе и алкохол, а искате да бъдете здрави, спокойни и щастливи“.

В тогавашните условия той не успява да изпълни намеренията си да открие йога център и вегетариански ресторант, където да се преподават неговите уникални техники за здравословен живот и хранене. Дали ще има по-голям шанс да осъществи намеренията си в променената България. 

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !