Уди Алън издига мърморенето на...

Уди Алън отново коментира теми, които са ни познати от...

Цигуларят Васко Василев ще изнесе 14...

След зимното акустично турне в страната, което...

В ущърб на бюджета червеният Гечев предлага нелогичен акциз за цигарите в 12 без 1

отпечатай новината

29.11.2022 15:53 | Видян 247 пъти

В ущърб на бюджета червеният Гечев предлага нелогичен акциз за цигарите в 12 без 1

В последния ден от срока за предложения между първо и второ четене на законопроекта за ДОПК, с който от служебния кабинет залагат плавен и балансиран акцизен календар на тютюневите изделия, червеният депутат Румен Гечев, познат като човека, сътворил хиперинфлацията през 1996-97 г. като тогавашен икономически и финансов вицепремиер, внесе текстове с ново предложение за акциза на цигарите. Това става ясно от сайта на Парламента, където публично освен предложенията на депутатите са публикувани и становищата на отделните компании по темата с акцизния календар.

Буди притеснение обаче, че този ход на народния предствител Румен Гечев е изцяло лобистки, тъй като предложените от него ставки и структура на отделните компоненти на акциза при цигарите съвпадат изцяло с тези в публикуваното публично на сайта на Парламента становище на една от компаниите в тютюневия сектор. Още по-странното в случая е, че предложението на Румен Гечев не е съпроводено с никакви мотиви и аргументи, което не е практика при подобни случаи.

Текстовете на червения депутат Румен Гечев са напълно противополжни на заложеното от служебния кабинет и Министерство на финансите, където предложението беше напълно аргументирано с оглед стабилност и предвидимост на приходите във фиска и беше подкрепено от голяма част от тютюневата индустрия.

Ако предложението на депутата от БСП Румен Гечев получи подкрепа на финалните гледания и дискусии в комисия и в зала, то на практика този акциз ще работи в интерес на една единствена компания на пазара, вместо за приходите в бюджета на държавата, които ще бъдат обвързвани с ценовите и търговски решения на компаниите и няма да имат предвидимост и стабилност, и не на последно място ще бъде в пълен противовес с последните тенденции и практики в ЕС по отношение на структурата на акциза при цигарите.


 

Илиян Костадинов

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !