Уди Алън издига мърморенето на...

Уди Алън отново коментира теми, които са ни познати от...

Цигуларят Васко Василев ще изнесе 14...

След зимното акустично турне в страната, което...

Перу и Историята на Майката Земя по Viasat History

отпечатай новината

29.11.2022 13:10 | Видян 181 пъти

Перу и Историята на Майката Земя по Viasat History

Този декември известната историчка Проф. Бетани Хюз се завръща по Viasat History, за да изследва връзката ни с Майката Земя; използвайки древни доказателства и най-новите технологии на НАСА, Бетани разглежда идеята, че Земята е живо същество. Филмът „Историята на Майката Земя: разкриване на Гея“ дебютира на 16 декември, петък, от 22:00 часа.


 

На какво може да ни научи схващането на древния свят за планетата - както се разказва например в легендата за могъщата гръцка богиня Гея? Известната историчка Бетани Хюз изследва връзката ни с Майката Земя; използвайки древни доказателства, както и най-новите технологии на НАСА, Бетани разглежда идеята, че Земята е живо същество и как древните цивилизации са се научили преди хиляди години да уважават Земята и нейното продължаващо съществуване.  Пет дни по-рано проследете шокиращата история за останките на стотици деца и млади лами, открити по северното крайбрежие на Перу; те изглежда са били принесени в жертва по времето на цивилизацията Чиму (XV век), най-голямата империя в Андите преди пристигането на инките и конкистадорите.


 

„Пери: жертвоприношенията в царството Чиму“ е с премиера по Viasat History на 11 декември, неделя, от 22:00 часа. Останките на стотици деца и млади лами са открити по северното крайбрежие на Перу; всички те изглежда са били принесени в жертва през 15-ти век по времето на цивилизацията Чиму, най-голямата империя в региона на Андите преди пристигането на инките и конкистадорите. Това е безпрецедентно откритие - няма научно доказателство за друго масово жертвоприношение от такова естество и в такъв мащаб в която и да е друга цивилизация. Международен и мултидисциплинарен екип от учени е започнал разследване - какви са обстоятелствата, довели до тези жертвоприношения и какви са били причините за тях? Последният месец на годината ще бъде доминиран, обаче, от документалната поредица в 8 части „Световната война 1914 – 1945“, която дебютира на 5 декември, понеделник. Военната тема открива още филмът в 2 части „Мусолини:


 

Първият фашист“ – на 3 декември, събота, от 23:05 часа. Той олицетворява съюза между Италия и нацистка Германия, но кой знае истинската история на „Дучето" и - чрез него - на италианския фашизъм? Защо този човек, който дълго време е бил безразличен към расовите въпроси, се превръща в италианското алтер его на фюрера и какво място заема в йерархията на тираните? 100 години след издигането на власт на Мусолини и благодарение на официални архиви и любителски кадри, заедно със свидетелствата на онези, които са живели под режима на Мусолини - бивши поддръжници или жертви - този документален филм изследва механизмите на фашистката власт, култа към насилието и политическите репресии на държавата, които тласкат Италия към катастрофа.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !