Брад Пит влиза в света на козметиката

Брад Пит пуска линия за грижа за кожата и за двата пола....

Камий Тома се включва в сезона на...

След като очарова българската публика със своето...

Пет необикновени жени в Клуб Петък Вечер

отпечатай новината

18.08.2022 14:10 | Видян 309 пъти

Пет необикновени жени в Клуб Петък Вечер

Вдъхновен от реални събития и личности, вълнуващ роман за живота и творчеството на пет необикновени жени. Очаквайте „Клуб Петък вечер“ на 23 август от ИК Хермес. Стокхолм, края на XIX век - Всяка седмица пет жени се събират, за да споделят творческите и духовните си търсения. Освен че рисуват и обсъждат важни теми, те провеждат и сеанси в опит да призовават духове, които да ги напътстват в работата им. Сред тези необикновени жени е Хилма аф Клинт, пионерка в абстрактната живопис. Но светът все още не е готов за радикалната иновативност в творчеството ѝ. Затова нейните картини са скрити, а името ѝ потъва в забрава. Ню Йорк, в наши дни - Повече от сто години по-късно кураторът Ибън Елиът работи по изложба на Хилма аф Клинт. По криволичеща пътека той се връща назад във времето, за да повдигне вълнуващи въпроси за жените в изкуството. Защо приносът на Хилма в абстракционизма не е признат? Защо самата тя запечатва картините си с инструкции да бъдат отворени двайсет години след смъртта ѝ? И каква роля имат нейните приятелки в живота и творчеството ѝ?

 

През 2018 г. картините на Хилма аф Клинт биват изложени в „Гугенхайм“ и това е най-посещаваната експозиция в историята на музея. Вдъхновени от събитието, София Лундберг, Алисън Ричман и М. Дж. Роуз изследват в романа си съдбата, страстта и нишките, които свързват пет жени, предизвикващи традициите в изкуството и обществото в свят, изпълнен с препятствия и безразличие. В своята същност романът „Клуб Петък вечер“ дълбае в това какво означава да си артист и да имаш приятелски кръг, който подкрепя желанието ти да оставиш нещо значимо на този свят след себе си. Да се заставиш да навлезеш в непозната територия, да бъдеш смел и да си дълбоко убеден в своите виждания, на които да останеш верен, въпреки натиска и скептицизма на външния свят. Хилма аф Клинт е създала революционни за нейното време творби и въпреки това доскоро беше повсеместно отхвърляна, неразбрана или игнорирана. Дори самото оцеляване на картините е чудо, имайки предвид, че в продължение на десетилетия са били на тавана, без да бъдат съхранявани професионално – още един пример за устойчивостта на изкуството въпреки всичко. Жалко е, че тя и De Fem не бяха живи през 2019 година, за да видят шестстотинте хиляди души, които си купиха билет за изложбата в „Гугенхайм“ – най-голямата посещаемост в музея изобщо. Явно тя е била права. Рисувала е за бъдещето - София Лундберг, Алисън Ричман и М. Дж. Роуз.

 

София Лундберг е работила като журналист и редактор на списание. Дебютният й роман „Червеният тефтер“ се превръща в световна сензация. Критиците оценяват високо умението на Лундберг да отвежда читателите на пътешествие през времето и пространството, любовта и загубата, и определят писателката като блестяща нова звезда в скандинавската литература. Алисън Ричман е бестселъров автор на седем романа, сред които „Изгубената съпруга“, „Италианската градина“, „Последната картина на Ван Гог“, „Синът на майстора на маски“. Книгите ѝ са публикувани в тридесет държави и неизменно получават одобрение от критиката и от читателите. Тя живее в Лонг Айлънд със съпруга си и двете си деца, където в момента работи върху следващия си роман. М. Дж. Роуз е нюйоркчанка и международно признат автор на двайсет романа, съавтор на три специализирани книги за книжен маркетинг и основател на AuthorBuzz – рекламна агенция, която помага на писатели да промотират книгите си. Публикувана е в повече от трийсет страни, а телевизионният сериал „Предишен живот“ (Fox, 2010) е базиран на нейния международен бестселър „Прераждане“.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !