Вижте как оскверниха гроба на...

Ченгетата вече знаят кой е богохулникът, счупил кръста и...

Бони и Гърдева заформят скандал в...

Отборът на Златните ще наруши своя обет за...

Животинските продукти се консумират в срок на годност, при другите може 1,5 пъти над упоменатия

отпечатай новината

08.12.2021 10:05 | Видян 761 пъти

Животинските продукти се консумират в срок на годност, при другите може 1,5 пъти над упоменатия

При повечето продукти нормата е реалният срок на годност да  20 – 50 на сто по-дълъг, отколкото е записаниат на етикета. На някои слабо известни подробности около тази тема сме посветили нашия днешен лайфхак.

Ако срокът, записан на опаковката е 7 дни, значи е употребим 10. 3-те дни са нещо като пет. Защо производителите записват тогава по-къс срок? Причината е, че както някои от тях и записват на етикетите „продуктът е най-добър до” въпросната дата. Изследванията им са показали, че след това започват леки промени на вкуса или консисетнцията.

Много обаче трябва да се занимава с някои групи продукти като месото и рибата, където не само времевият срок, но и начинът на съхранение са показанието, което отличава храната от отровата. Някои млечни продукти като кашкавала също трябва да се изхвърлят веднага след срока. Писали сме лайфхак по темата и колко токсичен може да бъде иначе толкова мекия и приятен продукт. Сиренето и киселото мляко са по-издържливи. Често ден – два добавка към срока не са проблем. Далеч сме от годините, когато нещото, което днес някои наричат и йогурт ставаше негодно след 2-3 дни.

Правилото при всички пресрочени храни е, че колкото по-малко количество погълнете от тях и колкото по-скоро след срока, толкова по-малка е опасността – знаете древната мъдрост, че „само дозата е отрова”.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !