Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

Българката Ива Александрова даде думата на източно европейците във Великобритания

отпечатай новината

02.12.2021 11:50 | Видян 1195 пъти

Българката Ива Александрова даде думата на източно европейците във Великобритания

В своята книга “Тук за да останем” тя защитава правото на мигрантите да участват в дебата за техните собствени съдби

Как глобалната политика влияе на нашето ежедневие
Книга на българката Ива Александрова разказва за живота на източно европейците във Великобритания по време на Брекзит

Here to stay (буквално – „Тук, за да останем”) за живота на източно европейците във Великобритания на българката Ива Александрова излиза на Острова в средата на декември, публикувана от британското издателство Repeater. Още месец преди официалния старт обаче  откъси от книгата се появиха в Гардиън и други местни медии по горещи теми като напускането на източно европейците от страната, икономиката след Брекзит, липсата на работна ръка, която англичаните започнаха да чувстват и пр.
„Провокативна и добре информирана, Александрова дава глас на хора, които са жизнената част от британския социален и политически живот, но за които често се говори без да бъдат слушани” – написа авторът на Гардиън Даниел Трилинг.
Това всъщност е един човешки, болезнено честен разказ за живота на източно европейците във Великобритания в периода около Брекзит – начинът, по който отношението към „новите мигранти” започна бавно, но неотстъпчиво да се променя в резултат на политиката. (Едновременно с този процес, самите източно европейци също променят поведението си спрямо приелото ги общество.) Книгата документира ситуации, които години преди това биха били немислими за свободно и цветно място като Острова, където хора от различни светове съжителстваха с цялата си пъстрота и енергичност: Докторантка по философия е принудена да напусне квартирата си, за да не чува „Диз из нот факън Булгерия, диз из май кънтри”.  Възрастен „джентълмен” прави забележка на младо момиче да не говори по мобилния си телефон на родния си език, а само на чист английски... Друг господин шумно обърква страните от Източна Европа с неподправена от собственото си невежество гордост.  Щипещи коментари за акцента или искрено недоумение защо след като една млада жена е българка, не е чистачка, а работи нещо друго?! Авторката разказва за микроагресиите, с които източно европейците се сблъскват в опитите си да се докажат на английското общество и документира ситуации, които  биха били немислими преди говоренето за Брекзит и политиките на разделение да събудят някои инстинкти. Чрез своята история и тази на още няколко източно европейки – българки, македонка, полякина, румънка, Here to stay дава глас на хора, които рядко се срещат в общественото пространсто и медии.

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !