Ето всички жени на Брад Пит, стартира...

Мнозина смятат, че връзките на Брад Пит започват с...

Евро си показа доматите

Катето Евро показа реколтата от домати от домашната си...

$4,2 млрд. струва империята Домусчиеви: Форбс, не бг

отпечатай новината

29.11.2021 11:58 | Видян 651 пъти

$4,2 млрд. струва империята Домусчиеви: Форбс, не бг

Как братя Домусчиеви, започнали да се издигат в България от комунистическата епоха, преминаха от продажба на обувки до контрол на империя на стойност 4,2 милиарда долара, варираща от здравеопазване на животните и корабоплаване до недвижими имоти и футбол, пише forbes.com.

Миналата година милиони хора, работещи от вкъщи, предизвикаха бум в купуването на домашни любимци, който увеличи продажбите и печалбите на компаниите, продаващи играчки за хапване и дъвчене. Пандемията също така поднови фокуса върху потенциала за болести, предавани от животни, както и резистентността към антибиотици от замърсена храна, стимулирайки световния здравен сектор за животновъдство на стойност 20 милиарда долара.

„Сега, когато сме по-запознати със зоонозните заболявания, има дългосрочна тенденция за по-високо производство на (животински) ваксини“, казва анализаторът на Citigroup Наван Тай.

Един от победителите е базираната в България Huvepharma в София, шестата по големина фирма за животновъдство в света, с операции, простиращи се от фабрика за ваксини в Линкълн, Небраска до фармацевтичен завод в Северозападна Италия. Основен производител на ветеринарни лекарства и ваксини, както и добавки за фуражи за добитък, Huvepharma отчете приходи от 658 милиона долара през 2020 г., което е с 21% повече от 2018 г. Това помогна на собствениците й – братята Кирил и Георги Домусчиеви – да станат първите милиардери в България. Кирил също стана почетен гражданин на Небраска през 2019 г. заради инвестициите на Huvepharma в щата Корнхъскър.

От невзрачна офис сграда в българската столица София братя Домусчиеви изградиха своята многомилиардна империя, като приватизираха държавни фирми и ги разшириха. Започвайки с падането на комунизма през 90-те години на миналия век и започвайки през 2000-те, когато България влезе в Европейския съюз, двамата братя превърнаха поредица от инвестиции в тези приватизирани фирми, включително Huvepharma, в състояние от приблизително 4,2 милиарда долара, което също има интереси в недвижимите имоти и футбола.
За Кирил Домусчиев, 52 г., поемането на слаби държавни активи винаги е по-сигурен залог от инвестирането в акции: „Ние не сме хора, които държат пари в банката или купуват акции на фондовия пазар. За мен [това] е залагане“, той казва в интервю за Zoom от офиса си в София, облечен в свежа бяла риза. "Предпочитаме да инвестираме в нашите проекти, където можем да контролираме нещата."

Forbes изчислява, че Кирил и по-малкият му брат Георги, на 49 години, имат състояние от 2,1 милиарда долара, съставено от равни дялове в съвместния им конгломерат Advance Properties, плюс пари от минали продажби и дивиденти.

Следващият най-голям актив на Advance след Huvepharma, който съставлява 77% от богатствата на братята, е 70% дял във фирмата за превоз на насипни товари Navibulgar. Този бизнес също се възползва от смущенията, предизвикани от пандемия; цените на стоки като стомана и въглища се покачиха, тъй като тесните места в корабоплаването се натрупват по целия свят, което води до покачване на приходите за компаниите, които транспортират стоки в насипно състояние. Очаква се продажбите на Navibulgar да нараснат със 78% тази година до 281 милиона долара. „Тарифите достигнаха 12-годишни върхове. Индустрията е на много, много добро място в момента“, казва Ранди Гивиънс, анализатор на корабоплаването в Jefferies. 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !