Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Откриха спирачка за стареене и рак на простатата

отпечатай новината

04.10.2021 10:55 | Видян 1349 пъти

Откриха спирачка за стареене и рак на простатата

Стоп на стареенето и рака на простата с един удар! Истинско чудо откриха често цитираните с изследванията си в нашата лайфхак-рубрика учени от Université de Montréal и McGill University. Става въпрос за мултиензимен комплекс, който репрограмира метаболизма – обмяната на веществата, така че стареещите клетки престават да се делят.  За първи път резултатите от изследването са публикувани от  Molecular Cell, а въпросният нов ензимен комплекс е наречен от откривателите си HTC (хидриден трансферен комплекс).

“HTC предпазва клетките от хипоксия – липсата на кислород, която води до смърт”, обяснява старшият в екипа Жерардо Фербейре, професор в UdeM по биохимия и главен учен на CRCHUM, което е изследвоталеския център към болницата на университета в Монреал.

“HTC може да бъде „отвлечен” от определени ракови клетки и да подобри обмяната на веществата в тях, така че да устояват на хипоксията,” добавя откривателят, работил със Себастиян Игелман, който е студент в неговата лаборатория.  HTC е формиран от 3 ензима: pyruvate carboxylase, malate dehydrogenase 1, malic enzyme 1. Те са били използвани в съюз и върху материал от рак на простатата.

продължи >>

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !