Излиза нова книга за Тодор Живков

В ситуацията на предстоящите трети парламентарни избори...

Истински хаос настъпва в холдинга на...

Интриги, тежки обвинения и заплахи връхлитат героите в...

Кабаиванска: ВИП гост на наградите на София

отпечатай новината

19.09.2021 11:12 | Видян 485 пъти

Кабаиванска: ВИП гост на наградите на София

Наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата за 2021 г. бяха връчени в Деня на София. На 17 септември Столичната община по традиция отличава родни творци с принос към културния живот на града. ВИЖ СНИМКИ ТУК!

Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура беше присъдена на две достойни жени, отдали целия си живот на културата и любимите си изкуства: балерината, хореограф и педагог Маргарита Градечлиева и на проф. Надежда Сейкова – режисьор и педагог.

Преди да поднесе на проф. Надежда Сейкова статуетката „Света София“, дело на скулптора проф. Георги Чапкънов, заместник-кметът Мирослав Боршош се обърна към отличените творци: „Тези награди са важни, защото Ви отличават за постиженията Ви през годината! Но вие сте изключително важни за нас и по друга причина! Живеем във време не само на тежка физическа зараза, но и на духовна зараза! На зараза на ценностите, на духа, на естетиката, на езика… И вие сте хората, които ни предпазват – всеки ден, всеки миг - с работата си, със своята отдаденост, преодолявайки много трудности!“.

„Разбрах, че ще ме награждават, но чак най-голямата награда не очаквах!“- шеговито се обърна към присъстващите проф. Сейкова. „Благодаря на мъдрата София, на красивата София! А аз живея с надеждата, че все още мога нещо да правя и да се виждам с хубави хора!“.

Маргарита Градечлиева не присъства в залата, тъй като в Каварна отбелязваше годишнина на местната художествена галерия, носеща името на нейния съпруг Христо Градечлиев. Тя изпрати своите благодарности за доверието, което за нея е най-важното в изкуството.

Проф. Цочо Бояджиев получи наградата за литература за поетичната си книга „Кухата сърцевина на живота“. Връчи му я Малина Едрева, председател на комисията по образование,  култура, наука и културно многообразие в Столичния общински съвет и член на журито. „Във време на предизвикателства, предприемчивостта и креативността са много важни! Благодарим Ви, скъпи творци, че във времето на физическа дистанция, не позволихте да имаме социална!“ - каза г-жа Едрева.

продължи >>

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !