Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Как колбасите могат да бъдат полезни, а не канцерогенни и вредящи на имунитета?

отпечатай новината

30.07.2021 09:26 | Видян 967 пъти

Как колбасите могат да бъдат полезни, а не канцерогенни и вредящи на имунитета?

Световната здравна организация категорично определя продуктите от многократно преработено месо - колбасите, надениците, луканките, кренвиршите, като канцерогенни. Храни, чиято честа употреба води до рак. Освен това, съвременните производители добавят в тях вещества, които пристрастяват към тях – човек подсъзнателно търси един и същи тип храна. Както е добре известно, дали в този тип ще избере салам или луканка, наденица или суджук – производителят е един и същ и е в картел с останалите големи в бранша.

Проблемът е още по-тежък в България, тъй като 12 години третокачественото и старо вносно месо се представя за първокачествено, като основната причина е унищожаването на българското животновъдство и липсата на качествено телешко, свинско и пилешко у нас, а още по-малко на по-редките видове.

Още по-лошото е, че за компенсиране на естествените липси поради спестяването на материал, производителите в страни като нашата блъскат колбасите със сол, захар и антибиотици.

Последното международно научно откритие след задълбочени лабораторни тестове показа още нещо много опасно за колбасите – те вредят на имунитета. Тоест, стимулират разпространението на вируси като корона19. Това пък става заради вредния им ефект, който нарушава микрофлората на червата.

На този фон най-малкото нарушение на производителите е, че те често не продават описаните на етикетите грамажи на колбасите – обикновено разликата е 10-20 грама по-малко от декларираното пред клиента.

Какъв е шансът да направим от дефекта – ефект поне за здравето, като не можем никак да преодолеем удрянето в кантара?

Лайфхакът е прост. Колбасът може да бъде полезен или поне не вреден в компанията на зеленчуци – това важи за червеното месо по принцип – винаги го яжте с гарнитура от зеленаж, не отг пържени картофи например.

Какво предлагаме? Салата с колбас. Руската, ненадейно основана на здравословния принцип, е малко съмнителна, заради съдържащата се в нея в голямо количество майонеза.

Добра компания за колбаса в салата са краставици – може и кисели – вече писахме колко добре действат те на организма, чушки, лук, чесън, малко соев сос, малко балсамов оцет и малко зехтин. Ако следвате последните кулинарни трендове, направете и „купичка” от хляб, в която да изсипете микса от зеленчуци и салам.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !