Как ултра редките сиамски близначки...

Най-известните сиамски близнаци в Америка се завръщат...

Бригада Нов дом ще подари голямо...

Дом, пълен с любов, смях и много игри, ще бъде изцяло...

Мозъка обясни как се става милионер като депутат

отпечатай новината

23.07.2021 09:25 | Видян 2035 пъти

Мозъка обясни как се става милионер като депутат

Как се перат пари с електронни акции? Това е смешно! Така отговори депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, цитиран от “24 часа” дали е проверяван от службите заради продажбата през 2021 г. на акции от американска компания, печелейки от тази сделка 1,6 млн. долара.

“Свободна Европа” съобщи, че спецслужбите ни проверявали политика заради внушителната печалба и съмнения за пране на пари.

Според публикацията Иванов, който е лекар по образование, е консултат от 2018 г. към американската компания Enzolytics, разработваща лекарства. “Свободна Европа” уточнява, че тази фирма се ръководи от българина Хари Жабилов, чието име нашумава в България преди десетилетие, когато се разработва препарат за лечение на ХИВ и няколко вида рак. Продуктът е бил тестван още преди 1989 г. от покойния му баща д-р Хари Жабилов.

Вместо пари като възнаграждение депутатът Иванов получавал акции на компанията, а част от тях продал на фондовата борса в Ню Йорк.

ДАНС засича тази сделка и информира антикорупционната комисия, ръководена от Сотир Цацаров.

Тя от своя страна събира всички нужни документи и сведения от Лъчезар Иванов и ги изпраща към прокуратурата.

“Работя повече от 6 г. по проект ITV1 за имуномодулатор - лекарство за хора с имунен дефицит. Получих договора с доста закъснения. Сключих го през 2018 г. Сега за България за пръв път ще се произвежда биологичен препарат оригинал. Благодарение на работата ми ще се произвежда в Радомир, а не в Кентъки например. Освен това в България ще се правят клиничните проучвания”, разясни Иванов.

Политикът потвърди, че е получавал акции вместо хонорари за консултантската си работа, а това негово лично желание било да не взема заплата. Така се сдобил с 20 млн. акции на фиксирана цена от 0,0001 долара всяка, което прави общата сума от 2000 долара, а под 5000 лв. няма задължение да се декларират.

Депутатът посочи, че компанията има общо 3 млрд. акции, а пазарната им капитализация е 565 млн. долара.

“Как мога да повлияя на една чуждестранна борса?”, пита Иванов. Освен че е предоставил документи на КПКОНПИ, и Комисията за финансов надзор е получила документи от фирмата брокер, която е търгувала с акциите на Иванов.

“Два пъти ме повикаха от КПКОНПИ. Бях в предизборна кампания и затова бях с имунитет. Но не ме призоваха по законния ред с официална призовка, а по телефона, за справка”, разказа Лъчезар Иванов.

Финансови данни показват, че акциите на компанията Enzolytics рязко са поскъпнали през февруари тази година на 0,8290 долара.

Милионер ли сте, попитахме депутата от ГЕРБ. “Да, така е. Не го крия. Взел съм акциите на 0,0001 долара, а реално си ги получих тази година. Сега са по-скъпи и си ги декларирах при влизане в 45-ото НС и нямам никакви притеснения”, отговори той.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !