Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Здравословно затлъствяне? Да, body positive е формулата дебели, но щастливи

отпечатай новината

19.07.2021 10:36 | Видян 832 пъти

Здравословно затлъствяне? Да, body positive е формулата дебели, но щастливи

Има ли здравословно затлъстяване? Да, има, категорични са американските учени, направили световно изследване с 3,5 милиона участници с наднормено тегло. Действително съществуват закръглени хора, които нямат обичайните за този тип проблеми със сърцето, с холестерина, със захарта и даже има дебеланковци без лоша обмяна. На тази основа се базира цяло течение, наречено body positive, основано от известната психоаналитичка и психолог Елизабет Скот и сестрата на жертва на анорексията Кони Собчак. Тяхната логика е, че чувството за срам, което поражда комплекс от затлъстяването нанася сериозни психологически вреди, а оттам те се пренасят и във физиологически - натрупването на стрес отпушва всякакви проблеми, начело с имунните заболявания. Да не говорим за положението на дебелеене от въздуха, характерно за много от тези хора - колкото по-стресирани са от формата си, толкова по-бързо и повече дебелеят. Точно с това се бори body positive. Защото обратното - вманиачаването в дебелината, създава и ужасяващи психо- и физиологически заболявания като анорексията и булимията. Които могат и съвсем в пряк смисъл да убиват.

Много важен лайфхак е обаче да се знае, че за да бъде човек с нормално здраве при наднормено тегло и затлъстяване, той има нужда да прави определени усилия - няма безплатен обяд, както се казва. Необходимо е да се храни нормално - с повече плодове, зеленчуци, риба и други полезни храни. Да не пуши в никакъв случай. И да употребява възможен минимум алкохол. Разбира се, задължително е и да спортува поне два пъти седмично, което е заменимо с достатъчно дълги и активни разходки или тичане.

От този тип са и моделите от така наречения +size или размер над 46 за дамите като 150-килограмовата Тес Холидей. Според учените 31% от жените в света имат проблем със затлъстяването, показва актуално австрийско изследване.

Другият важен лайфхак за дамите и господата с килограми в повече е, когато решат да отслабват, например през лятото, когато го правят повечето хора, това отслабване да бъде БЕЗ НАСИЛИЕ - т.е. без глад и други екстремни диети, каквито яко обикалят интернета в момента.

Учените формулират 3 златни правила за онези, които вече няма как да бъдат истински слаби, но искат да бъдат здрави:

1. Внимателно се отнасяйте към психическото и физическото си здраве - дебелината не е присъда, но е опасност, която може да се развие в множество заболявания практически на всички системи на организма, ако нямаме дисциплина

2. Можем да ядем храната, която харесваме, но без да прекаляваме, както и без жертви

3. Спортът е голямата разлика между здравословното и нездравословното затлъстяване

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !