Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Над 40% от хотелите по морето няма да отворят за сезона

отпечатай новината

11.06.2021 14:26 | Видян 1609 пъти

Над 40% от хотелите по морето няма да отворят за сезона

Над 40% от местата за настаняване няма да имат заетост през летния сезон и ще останат затворени. Това обяви за Travelnews Румен Драганов от Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ), който е и председател на Института по анализи и оценки в туризма. Работещите хотели през месец май по морето отчитат средна заетост между 3 и 5%. До 25 юни ще се увеличи до 17-20%. В най-силните месеци юли и август ще достигне до 60% в работещите хотели, каза Драганов.

Настояваме за пълното отпадане на всички ограничения за влизане на туристи от страните от ЕС, Великобритания, Русия и Израел, каза на пресконференция новият ротационен председател на КБТБ Ричард Алибегов, който е и председател на Българската асоциация на зеведенията. Това означава премахването на PCR тестовете за влизане в страната. В тези страни ваксинационната кампания е в напреднал стадий и съответно туристите, пристигащи от там не представляват заплаха за здравето на българските граждани. Нещо повече рискът е по-малък дори от този, ако българите пътуват от София до Варна или Бургас, каза Алибегов. От Конфедерацията настояват да отпаднат PCR тестовете и при пристигането на туристи от съседните балкански страни. Засега са премахнати единствено за румънците.

Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм обяви, че ако се забавим още малко ще загубим пазарите във Великобритания и Германия за този сезон. Една от спешните задачи е държавата да определи карантинни хотели по курортите и разходите да се поемат от нея. Дори може да бъдат определени почивни станции на министерства или на Министерския съвет, които да поемат положителните случаи. Карастоянова очаква да бъдат взети спешни мерки. „Ако ние утре - 11 юни, не излъчим съобщения в международен план, че след две седмици, считано от 26 юни, когато обикновено през уикенда започват пътуванията, отпадат ограниченията и българската държава поема издръжката и настанява в карантинни хотели, нуждаещи се от това туристи, сезонът има всички шансове да бъде провален от наша страна, защото няма да сме си свършили работа“, подчерта тя. Румен Драганов допълни, че заложените чартърни полети до Варна и Бургас са на ръба да бъдат анулирани. Хората ги има записани при туроператорите и чакат да тръгнат за България, обясни той.

продължи >>

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !