Принц Уилям отчаяно се нуждае от брат...

Докато носи тежестта на шокиращата диагноза рак на...

Защо Кейт не даде на Уилям да седне...

Новината, че Кейт е била диагностицирана с рак и е...

Убиецът на Милен Цветков и Явор Бахаров се събраха в дело срещу наредбата за наркотиците

отпечатай новината

10.06.2021 09:50 | Видян 1726 пъти

Убиецът на Милен Цветков и Явор Бахаров се събраха в дело срещу наредбата за наркотиците

Кристиан Николов, който е подсъдим за смъртта на журналиста Милен Цветков, се включи в делото във Върховния административен съд (ВАС) за отмяна на наредбата, по която се установява употребата на алкохол и наркотици, предаде news.lex.bg.

Той се присъедини към актьора Явор Бахаров, който миналата година поиска от ВАС да отмени осем текста от наредбата. И Николов, и Бахаров са подсъдими за шофиране след употреба на алкохол и наркотици. Актьорът дори беше осъден на първа инстанция на една година затвор, докато Кристиан Николов може да получи и най-тежкото наказание, ако се докаже, че умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков, защото се е качил дрогиран зад волана.

Именно процесът за смъртта на журналиста обуславя и правния интерес на Николов да оспорва наредбата, но за разлика от Бахаров, той иска тя да бъде отменена изцяло.

Основните аргументи в жалбите и на двамата са свързани с противоречивата съдебна практика, свързана с употребата на наркотици при шофиране и специално за влиянието им върху шофьора. За разлика от границата от 1,2 промила алкохол, под която шофьорите не носят наказателна отговорност, за употребата на наркотици в Наказателния кодекс (НК) няма въведен минимум, а освен това липсва и надлежен ред за установяването и влиянието им. Това води и до различната съдебна практика, при която едни съдии приемат, че за доказването на употребата на наркотици няма предвиден ред и ограничения, но пък други препращат към наредбата. Тя предвижда само, че на шофьорите се прави тест на пътя и ако той е положителен, следва медицинско изследване.

Противоречива е и съдебната практика за това дали за съставомерността на деянието е необходимо деецът да е бил повлиян от наркотиците. Изследванията могат да докажат употреба на наркотици, но изводите им са условни за времето, когато е станало и още повече за влиянието върху човека, кoето е индивидуално за всеки.

„Безспорно в такива хипотези рискът от осъществяване на наказателна репресия над невинни лица е сериозен“, заявява в жалбата си Кристиан Николов.

Той цитира становището на Върховния касационен съд от миналата година, в което съдиите изтъкнаха, че в наредбата няма точни критерии при тестовете, при които да се разграничава употребата на наркотици от метаболити на някои разрешени за употреба лекарства. В случая с Николов негови приятели дори свидетелстваха, че имал ритуал да пие чай за успокоение и ползвал специална паста за зъби, като направил същото и часове да блъсне Милен Цветков.

продължи >>

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !