Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Звезди искат промяна в закона, за да получат полагащото им се от стрийминг платформите

отпечатай новината

08.06.2021 11:16 | Видян 791 пъти

Звезди искат промяна в закона, за да получат полагащото им се от стрийминг платформите

Над 230 звезди на британската и световна сцена като Мик Джагър и Том Джоунс поискаха от кабинета на премиера Борис Джонсън да въведе промени в начина на изчисление на приходите им от стрийминг платформите, съобщи BBC. В писмо до полотика артистите изтъкват, че законът не е в крачка с технологичните промени при изчисляване на приходите за творците. Писмото, което първоначално бе публикувано през април, вече е подписано от 234 души, сред които са Пол Маккартни, Ван Морисън, рапърът Кано, поп звездата Джеси Уеър и други. Те подчертават, че стрийминг услугите и звукозаписните компании печелят милиарди британски лири от музика, без да ги разпределят справедливо с артистите.

"Музикантите днес получават твърде малко приходи от своите изпълнения - повечето артисти вземат малки части от един американски цент за стрийм, а студийните музиканти не получават нищо", се посочва в писмото.

Авторите му настояват за промяната "само на две думи" в закона от 1988 г- за авторското право и патентите, за да бъдат накарани стрийминг услугите да плащат на музикантите така, както ги възмездяват радиостанциите. Когато една песен се излъчи по радиото, печалбата се поделя поравно между звукозаписната компания и артистите, като малка част отива и при студийните музиканти и беквокалистите, пише БТА. Стрийминг платформите плащат по-голяма част от печалбата на студиата, артистите получават около 13 на сто, а студийните музиканти - нищо.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !