НАЙ-НОВИ
40% от "турската" фирма на Терзиев са...
40% от консорциума на "турската" фирма, на която кметът...
Перо "Забравихме ли нещо" в бюджета...
В официалния бюджет, представен от кмета Терзиев и лично...
Защо гастроботаниката е хит: берем зеленажи от гората и ядем суперхрани
26.05.2021 11:05 | Видян 1906 пъти
 
            Оказва се, че много суперхрани растат неотглеждани специално в природата и, докато се разхождаме, освен гъби, можем да берем и от тях. Даже маниаците на тази модна тенденция вече си имат малки „гори за ядене”, където между дърветата отглеждат въпросните зеленажи, които после превръщат в изискани ястия или поне ги украсяват с тревиците. Има голяма разлика със специално отглежданите и често парникови зеленажи от магазините и пазарите – те са третирани с всякаква, в това число и доста вредна химия – нитрати, пестициди и какво ли не. Естествено растящия зеленаж не страда от такава патология.
Страшен бум прави дивият лук и особено дивият чесън. Той се бере точно в момента, като трябва да се събират стръкчетата преди да са пуснали листа. Преди консумация, можем да накиснем този зеленаж в мляко – прясно или кисело, за да се отнеме твърде острият мирис и да се „дави” газът, който в дивия чесън е особено силен и би могъл да навреди на организма. Представете си чувството – достка неприятно, от преяждане с лук и/или чесън – е, много по-лошо е с дивите им варианти. Човек се чувства отровен и това не е само усещане.
Добре е дивият чесън и дивият лук да бъдат брани собственоръчно, защото продаваните за такива често са или заместители, или питомни, които просто са млади.
Тази храна съдържа повече витамини и полезни вещества от чията, която е любима на манекенките. Добра е за добавяне и подсилване на вкуса и на равиолите, и на бургерите, и на салатите, и даже на суши.
Друг зеленаж, който се оказва супер полезен, е репеят, който пък е
 svejo.net
                    svejo.net 
                 facebook.com
 facebook.com
            свързани новини
Редуване на зехтин и разни олиа за здраве със салатата: ето кои, освен слънчогледовото
Паста за зъби, хапчета, глазури, дъвки, бонбони: забраниха Е-то, което съдържат и носи рак
Кога стават опасни газираната и минералната вода, защо не могат да лекуват
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай  
Няма коментари към тази новина !


 
		 
             
             
				 
				 
					 
					 
					 
					