Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

2 момичета загинаха-виновни няма: Казусът Алабин

отпечатай новината

08.05.2021 11:11 | Видян 1508 пъти

2 момичета загинаха-виновни няма: Казусът Алабин

Върховният касационен съд окончателно оправда четиримата подсъдими за срутването на стена на 5-етажна сграда на централната софийска улица "Алабин", причинило смъртта на Деница Ченишева (26 г.) и Петрина Христова (24 г.)., предаде  OFFNews.bg. Те са в автомобил, който минава по улицата точно в момента на срутването и отломките ги смазват.

Трагедията стана на 19 септември 2006 г.
Подсъдими бяха собственикът на сградата Георги Кирчев, управител на фирма "Хрисома", инж. Петър Петров, натоварен да контролира ремонта ѝ, Николай Симеонов, управител на "А3-Архитектура и изпълнение", и собственикът на фирмата за ремонти ЕТ "Медия Манчо" Манчо Антонов.

Четиримата бяха оправдани и на предишните две инстанции.

Тричленният състав на ВКС приема, че касационните жалби и протест са неоснователни. Не са допуснати претендираните съществени процесуални нарушения, които да дадат основание за отмяна на въззивното решение и връщане на делото за ново разглеждане.

На касационна проверка подлежи само спазването на процесуалните правилата при оценката на доказателствения материал от решаващия съд, а не резултатът от нея. ВКС не констатира такива допуснати нарушения. Четиримата бяха обвинени, че са нарушили разпоредби от нормативни актове, с което са допуснали възлагане (за Кирчев, Петров и Симеонов), а за Иванов – че е възложил строително-ремонтни работи на работници, които са разрушили стени и от което е последвало срутването на сградата.

Според ВКС няма доказателства, че стената е разрушена. Причините за падането ѝ били комплексни – конструктивни недостатъци, лошо експлоатационно състояние и използването на къртачна техника за свалянето на мазилката, довело до трептения в гредите и в носещите зидове. Конструктивните и експлоатационни проблеми в сградата са основните водещи фактори за срутването на фасадната стена, а махането на мазилките чрез ударно-вибрационна техника е подпомогнало падането ú, но не е основна причина за това, смятат върховните съдии.

Към момента на рухването сградата е на 92 г., със заложени конструктивни недостатъци и появили се такива в процеса на нейната експлоатация без поддръжка.

Съдиите пишат още, че няма доказателства подсъдимите да са знаели, че тяхната

продължи >>

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !