Прекрасни дни на Вим Вендерс в кината...

Хитовият филм на Вим Вендерс "ПРЕКРАСНИ ДНИ" влиза в...

Принц Уилям отчаяно се нуждае от брат...

Докато носи тежестта на шокиращата диагноза рак на...

Как да изберем месо за грила и да не го отровим на огъня: Какво да правим с времето в карантина

отпечатай новината

29.04.2021 09:55 | Видян 757 пъти

Как да изберем месо за грила и да не го отровим на огъня: Какво да правим с времето в карантина

Десетината дни на празници и почивки са идеално време за откриване на сезона на градинската, или балконската, скара. Особено този уикенд, който обещава хубаво време с температури по 26 градуса в събота и неделя на фона на очакваните в следващата седмица дъждове и захлаждане. Как обаче да изберем най-доброто месо за грила, как да не го отровим с пушека от огъня – ето на тези тънки табиети сме посветили поредния ни лайфхак.

Според арменските майстори, които се смятат за най-добри в този вид кулинария най-доброто месо за скара изобщо и за шишчета особето е свинският врат. Още по-добре е той да бъде накиснат предварително с хубав оцет – най-добър бил оризовият, със зехтин, босилек, „дъжд” от лучени перца и малко сол, допълнен с малко фина сланина и късчета телешко.

Дори да подготвяте за скарата пържоли, а не шишчета, трябва да избирате месото така, че да видите по краищата му да няма затъмняване – ако е такова при прорезите, значи е застояло, а старото месо е опасно за проблеми със стомаха и цялата храносмилателна система, включително натравяне. Друго правило е да няма много жили. 

НЕ купувайте полуфабрикати – уж грижливо подготвените продукти, които направо се слагат на скарата, които се продават в магазините. Обикновено това е боклукът на месокомбинатите, накисван в нещо като отцет, за да се махне тежкият мирис и да се омекоти пресроченото месо. Пишем „нещо като оцет”, защото всъщност това е синтетика – производен отпадък от производството на нефт, богат на метанол, който пък е чиста отрова и причините на рак. Защо се използва? За да удлжи срока на годност без видим проблем. Невидимите обаче, които създава, са доста.

След като се разбрахме, че сами си подготвяме месото – все едно за шишчета или за пържоли, да не забряваме лайфхака, че то се реже надлъжно, защото иначе по-лесно ще се разпадне целостта му, като това се прави споредвлакната и жилите вътре – в препоръчания от нас свински врат те са възможния минимум. Често пробутват за врат близки до него части от животното – не се връзвайте. Телешкото трудно се „управлява” на грил и е занятие за професионалисти, каквито има в Аржентина. Тук липсват.

Как се позиционира скарата спрмо огъня? Изчислено е, че оптималното разстояние е примерно една педя – поне 12 сантиметра от основата на огъня.

Кое дърво е най-добре да използваме за огъня, на който ще печем шедьовъра си? Дъбът е безспорен шампион в тази категория заради дълготрайността и качеството на пламъка. 

Кой е моментът на „мятането” на месото на скарата? Когато е спихнал големият пламък и пушек, който се образува при максималния разгар. Огънят трябва да прогори, както казват спецовете. Моментът е, щом видим, че въглените „посребреят” отгоре – ефект, който дъбът гарантира.

Защо не трябва да правим това по-рано? Защото се отделя бензапирен, което е отрова, която на всичко отгоре не се разлага, освен в инсталациите на супермодерните заводи за боклук, какъвто скоро ще имаме в София в едноименния ТЕЦ. 

В противен случай, бензапиренът причинява рак и то най-коварните му видове, които засягат храносмилателната система, а те са много коварни, защото най-често се „хващат” в твърде напреднали стадии, когато лечението рядко е ефективно и дори често изобщо не е възможно.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !