Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Защо през 2021 г. лъвове и мечки все още се отглеждат в лоши условия в български зоопаркове?

отпечатай новината

21.04.2021 13:35 | Видян 818 пъти

Защо през 2021 г. лъвове и мечки все още се отглеждат в лоши условия в български зоопаркове?

Нов доклад на ЧЕТИРИ ЛАПИ разкрива, че в продължение на години наред в България някои от животните се отглеждат в зоопаркове без лиценз и в неблагоприятна среда, която не отговаря на законовите изисквания. Лъвове, мечки, тигри и други все още живеят затворени в голи бетонни клетки, построени преди повече от петдесет години! Някои от българските зоопаркове получават лиценз без да има забележими промени в средата за животните.

В момента съществуват 17 зоологически градини, отворени за посетители, включително и един зоопарк, чийто лиценз е отнет през 2011 г. Според доклада на ЧЕТИРИ ЛАПИ, поне 14 от зоологическите градини отглеждат лъвове или кафяви мечки и в голяма част от тях - трябва спешно да подобрят условията за тези видове, за да отговарят на специфичните за тях нужди и на законовите изисквания.

Няколко зоопарка в страната са получили лиценз, независимо че условията в тях не отговарят и на националното законодателство. Освен това, лицензите често се подновяват с повтарящи се едни и същи неизпълнени условия от предишни такива, без да има видимо подобрение в условията, при които се отглеждат животните.

Един от обезпокоителните изводи на доклада е, че някои от зоопаркове, които са отворени за посетители в България, не отговарят на минималните законови изисквания. Част от зоопарковете размножават и разменят животни, за които нямат ресурси и възможности да се грижат в дългосрочен план, а много зоопаркове не извършват консервационна или образователна дейност. Често развъждането е с цел запълване на клетките и привличане на повече посетители без да се осигури необходимата ветеринарна грижа и капацитет за настаняване на животните след като пораснат.
Сред случаите, описани в доклада, са раждането на лъвчета, резултат от близкородствено размножаване, лъвове и тигри, живеещи в тесни клетки с ниски тавани, бетонен под и без обогатяване на средата, както и животни, търгувани между зоопарковете, дори ако приемните съоръжения нямат лиценз да работят като такива.

Анализът на екипа на ЧЕТИРИ ЛАПИ за условията в зоологическите градини в България показва, че има няколко сериозни методични проблема, които до голяма степен се дължат на финансирането, управлението и планирането на колекциите в зоологическите градини. Има системна практика на зоологически градини да работят без лиценз и въпреки това - да остават отворени за посетители. Някои животински видове са обект на неконтролирано и близкородствено размножаване и развъдни „заеми“ между зоологически градини, без да има възможност да бъдат отглеждани в подходящи за вида условия на територията на България. Спасителните центрове, които се намират в тях, нямат необходимите

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !