На 1-и май започва Националният...

И този май на голям екран ще бъдат показани всички...

В новата реалност в Темата на NOVA

Как изкуственият интелект ни променя? Как влияе върху...

Георги Иванов: Овладяването на космоса започна с полета на Юрий Гагарин – него трябва да помним!

отпечатай новината

12.04.2021 12:15 | Видян 658 пъти

Георги Иванов: Овладяването на космоса започна с полета на Юрий Гагарин – него трябва да помним!

Преди 60 години на 12 април със своя епохален полет Юрий Гагарин доказа, че човек може да живее и работи в космоса и откри пътя към неговото практическо усвояване. За тези години се постигна много. В космоса излетя жена – Валентина Терешкова, екипажи от по двама и трима човека, а на американската совалка по 7-8 човека. Руският космонавт Алексей Леонов през 1965 г. излезе в открития космос и доказа, че и там може да работи човек, а през 1969г. американецът Нийл Армстронг стъпи на Луната. 

Началото на международното сътрудничество в овладяването на последната граница беше поставено в разгара на Студената война, когато през 1975 г. се създаде първата международна космическа програма "Съюз-Аполо" между СССР и САЩ. Тогава съветската и американската ракети излетяха от различни континенти и се стиковаха на орбита, а екипажите им осъществиха съвместни научни експерименти, създадени на Земята.

Командирите на "Съюз" и "Аполо" до края на живота си останаха приятели. Оттогава датира тясното сътрудничество между големите космически държави, независимо от сложните им отношения в годините, защото са разбрали, че практическото усвояване на космоса иска съвместни усилия и не е по силите на една страна. Това потвърди и американският астронавт Марк Вандерхай, който е включен в екипажа с командир руския космонавт Олег Новицкий, който излетя на 9 април тази година, мисия посветена на 60 годишнината от полета на Юрий Гагарин: 

"По-рано се конкурирахме, а сега си сътрудничим и това е много по-полезно за цялото човечество!"

Най-голямото достижение на международното сътрудничество е Международната космическа станция, на която работят постоянно руснаци, американци, европейци, японци и др. и осъществяват много сложни научни експерименти. Страните, чийто представители работят там, участват финансово и в разработването на научни програми, свързани с дейността на станцията. 

Разработват се научни програми от големите космически държави  за създаване на бази на Луната и изучаване на планетата Марс. Да, направени са гигантски крачки в овладяването на космоса, но всичко това започна с полета на Юрий Гагарин и неговата една обиколка около Земята за 108 минути. Това трябва да помним ние човеците на Земята! Този полет промени света!

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !