Ето кой ще бъде следващият агент 007,...

На Арън Тейлър-Джонсън „официално беше предложена...

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано...

Любимото шоу за имитации „Като две капки...

Как се отличава доброто манго: Какво да правим с времето в карантина

отпечатай новината

08.04.2021 09:55 | Видян 685 пъти

Как се отличава доброто манго: Какво да правим с времето в карантина

Когато човек е принуден да превърне пазаруването в своето единствено, при това често седмично, удоволствие, тогава той може наистина да му се посвети и покрай цялата работа да научи разни работи. Днешният ни лайфхак е посветен на един плод, който е световен хит, докато у нас е пренебрегван. Става въпрос за мангото. За мнозина то се появи първо като име покрай етикети на една от безалкохолните напитки в началото или средата на 80-те години. Но чак демокрацията ни го донесе в натурален вид.
За разлика от папаята няма да предизвикате разстройство, ако изядете повече от 1, нито пък не е за препоръчване да го правите по други причини, както е за авокадото - вече сме писали.
Мангото се оказва най-скъпоценния плод в света - 12 бройки достигат цена от 50 000 долара на търг в Австралия, а в Япония 1 бройка държи рекорда с 4000 долара.
Всъщност, дори масовото манго е с много различни цени според сорта. 
Не знаем дали ви е правило впечатление, но има 2 основни и 1 граничен вид. Евтиното е бразилско, жълтеникаво на цвят. По-ценно е перуанското, което е със средна цена и е златисто отвън.  Скъпите са от Тайланд - зелено с червено на повърхността.
Някой ще се запита защо изобщо мангото е чак толкова скъпо: за разлика от цитрусите например, които тази есен-зима бяха рекордно евтини, и растат в околните страни, мангото идва с презокеански полети, особено тайландското като най-ценно, макар и недозряло, когато го получаваме в Европа. Така че далеч не ядем най-доброто, каквото и да е - южноамериканско или азиатско.
Интересно е да знаете също, че то е сериозен конкурент на ябълките по отношение на чудодейното вещество пектин, с което е изпълнено. То подпомага храносмилането и е твърде важно особено за хората, които имат проблеми със стомаха. Лековито е направо.
Хубавото манго трябва да ухае на хвойна при върха си.
В 1 плод се съдържа 3/4 от дневната необходима ни доза витамин С, независимо дали е евтино или скъпо.
В 1 плод се съдържа 1/4 от дневната необходима ни доза витамин А.
Освен като десерт, колкото и да е неправилно според някои учени да ядем плодовете на края на храненето, мангото е прекрасно за салата. В Перу го предпочитат в смес с мариновани скариди, чери домати, зеленажи, например спанак.
Като сос мангото е перфектно за заливане на пилешки кълки, печени на бавен огън - 8 часа.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !