Принц Уилям отчаяно се нуждае от брат...

Докато носи тежестта на шокиращата диагноза рак на...

Защо Кейт не даде на Уилям да седне...

Новината, че Кейт е била диагностицирана с рак и е...

Унгария ни взе $2,3 млрд.инвестиция: Консул Сечкова, защо?

отпечатай новината

04.02.2021 15:29 | Видян 1161 пъти

Унгария ни взе $2,3 млрд.инвестиция: Консул Сечкова, защо?

Премиерът обяви най-голямото вложение в зелена технология в ЕС за наше през 2019 г., но го изпуснахме, защото братята по соцлагер вече имат комбинати на Мерцедес, Ауди/Фолксваген, Сузуки и строят на БМВ

Авторитетната американска агенция за бизнесновини Блумбърг съобщи, че южнокорейската  SK Innovation ще построи най-големия завод за батерии за електромобили в Европа и е избрала Унгария. Това е и най-мащабната инвестиция в зелена технология в целия Евросъюз, добавя Блумбърг като цитира сума от 2 300 000 000 долара.
В Унгария това ще бъде трети подобен завод, който ще се намира само на 50 км от Будапеща, и тя е лидер на континента в това авангардно производство, уточни вицепремиерът Сиярто, който държи икономиката и външната политика на Орбан. Строителството ще приключи до 2028 г. Братята ни по бившия соцлагер вече имат и доста автозаводи: Daimler AG’s Mercedes,Audi и Suzuki Corp, в момента се строи и комбинат на BMW AG. Преди 1989 г., също като нас, те бяха лишени от автомобилостроене, за разлика от останалите в комунистически блок.


Южна Корея неотдавна влезе в новините с одобрението от нашето правителство на голия модел Вили Сечкова за почетен консул на страната, което бе обяснено с горещите препоръки на Самсунг, чийто президент пък 3 дни по-късно влезе в затвора за корупция, във връзка с вкарването на топло и на бившата президентка на страната за подкуп от мегакомпанията.
Samsung SDI вече инвестира 1.2 милиарда евро ($1.5 млрд.) в разширяването на своя завод за литиево-йонни батерии в Унгария, като правителството на Орбан подпомогна проекта със 108 млн.евро субсидия.
Бившият зам.-финансов министър и ексдепутат от БСП Георги Кадиев припомни нещо важно в тази връзка, още повече като се има предвид, че Консул Сечкова и по телевизията е демонстрирала в тв предавания приятелските отношения на семейството си с премиера Борисов – тя е един от малкото хора, на когото освен като на тв водещ,  той гостува лично и на неин рожден ден:


България получава политическа подкрепа от Южна Корея за бъдещи инвестиции за производството на батерии за електромобили, заявява премиерът Борисов на 26 септември 2019 след среща с министър-председателя на Корея Ли Нак-Йон в Сеул. "Преговорите по тези инвестиции вече са започнали, предстои да се стигне и до конкретни резултати", казва Борисов. Според тогавашния министър на икономиката Караниколов "една от най-големите южнокорейски компании проучва България и още две държави за инвестиция, като вложението е за над 1,5 млрд. евро за разкриването на завод за батерии на електромобили у нас." Корейската SK Innovation обявява инвестиция за 2.3 млрд. долара в Унгария за изграждането на най-голямата фабрика за батерии за електрически автомобили в Европа. В нея ще работят 2500 души. С две думи, измъкнаха ни инвестицията под носа. Защо? Корупция, лоша инфраструктура, лошо работеща правосъдна система, лошо образована работна ръка. Наследството на управляващите”


Припомняме, че тези дни министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви, че било хубаво, че като изгубихме проект за завод на Фолксваген, и Турция не го е взела (пропусна да каже, че той ще бъде в Словакия, където вече правят коли на гиганта, включително Порше и Бентли), но неговият заместник (явно бившият шеф на Агенцията за инвестиции Стамен Янев, по чието време всяка следващата година от 2015 г. насам те се сриват с мощни двуцифрени проценти) получил бил обаждане от консултант на автопроизводител, който обаче не можело да се каже кой е, дето се бил интересувал от евентуално построяване на фабрика в България. Това стана точно в деня, когато унгарският му колега обяви реалната инвестиция за 2,3 млрд.долара, която уж щяхме да привлечем. Много хитър пиар ход, няма що.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !